33 най-често използвани билки в кухнята на Smokini – част 1

Уютен и прекрасен, Smokini – новият ресторант в Пловдив, е разположен в сърцето на града, за да предложи новаторско меню с превъзходни ястия. Вкусовете в това приятно място за хапване са перфектно балансирани, благодарение на умелото използване на билки и подправки. Насладете им се!

Билките имат множество полезни за хората качества и затова се употребяват за лечението на редица неразположения на организма. Голяма част от тях се използват като подправки в кухнята на Smokini – новият ресторант в Пловдив, където способстват за създаването на вкусни и здравословни ястия. Подправките се ползват в пресен свеж вид или изсушени, като всяка от тях подхожда на определен вид ястие. Умелото съчетанието на правилната подправка с правилната гозба изисква много знания и изкусно умение от страна на готвача. Ние събрахме и описахме богатството и полезните качества на най-използваните от нас подправки в кухнята на ресторанта ни в Пловдив. След като се запознаете с подправките от първата част на тази статия, прочетете и за подправките във втората част. (линк)

Билките, или подправките както ги наричаме в кухнята, придават определен мирис, вкус и уникалност на всяко ястие. И макар, че никой не се е родил научен, хората които искат да приготвят вкусни гозби на близките си и да обират овациите на приятели и роднини, трябва да познават най-използваните подправки и да ги имат в кухнята си.

Използването на подходящите билки и подправки в ястията води не само до прекрасен аромат и по-пълен вкус, но способства добрата фигура и общото добро състояние на организма. Майсторите в кухнята на Smokini – модерният ресторант в Пловдив.

Кои са видовете билки и подправки, които трябва да имате в кухнята?

Какви са техните вкусови качества? Как се прилагат те в кухнята?

Ястията от българската кухня като цяло са пикантни, тъй като се приготвят с много и разнообразни подправки. Използването на подправки в кухнята на Smokini – приключенският ресторант на Пловдив също не е приумица или каприз, а е свързано с по-доброто храносмилане и усвояване на храната, както и с по-добрия и вкус. В кухнята на ресторанта в Пловдив се ценят подправките, които съдържат много витамини и ензими. Част от тях се използват пресни, други – сушени, а трети дори замразени.

Като цяло подправките, които можем да използваме при приготвянето на нашите гозби са най-разнообразни. Някои от тях подхождат на ястията с месо, а други на вегетарианските ястия. Основните, които е задължително да имаме в кухнята си, ако считаме себе си за кулинар, и тези които присъстват в блюдата дело на новият ресторант в Пловдив са следите:

1. Магданоз – познат още като мерудия, магданозът е най-използваната и най-типична за българската кухня подправка, която си подхожда с най-голям брой ястия. Той съдържа витамин С, витамин В, калций и калии, желязо и фосфор.  Магданозът може да се използва пресен и изсушен, като бива два вида – плосък, който е за готвене; и къдрав, който се ползва за украса и гарнитура. Магданозът събужда апетита и зарежда организма с енергия, той придава свеж вкус на ястията и приятен лек аромат и подпомага храносмилането. Ако се използва в комбинация с различни сокове, помага при проблеми с бъбреците и очиства организма. За да се запази аромата му, магданозът следва да се добавя към ястията, след като те са готови и отстранени от котлона.

81Klnp4.jpg

2. Босилек – тази подправка е изключително популярна в България и е отлично допълнение за различни салати и топли ястия. Той съдържа етерично масло, на минерали и витамини и способства хранително смилателните процеси и обмяната на веществата. Използва се пресен или изсушен и е подходящ за ястия с домати и сирена, риба, супи, салати и множество гозби от така наречената Средиземноморска кухня. Използва се също при приготвянето на пица, свинско, агнешко и говеждо месо, песто Дженовезе и салата капрезе. Любима подправка е на готвачите от модерният нов ресторант в Пловдив.

2nOhRG2.jpg

3. Риган – тази подправка също обогатява почти всички ястия от средиземноморската кухня, особено когато те са на основата на домати, но също и при гозби с месо. Използва се често при приготвянето на пица, спагети, риба, различни видове месо, зеленчуци, яйца, колбаси. Риганът събужда апетита, помага за перисталтиката на червата и подправен със зехтин отива на различни салати. Риганът има горчиво-пикантен вкус, който е леко тръпчив. Чай в комбинация от риган, мащерка и жълт кантарион има тонизиращ и лечебен ефект.

8N9Uupf.jpg

4. Розмарин – тази подправка има дълга и богата история, като днес е особено популярна в кухните на Италия и Франция. Щедро използван от професионалните готвачи в новия ресторант в Пловдив, розмаринът намира своето приложение и в домашната кухня при приготвянето на супи и сосове. Той придава специфичен аромат на всички видове печено месо, супи, риба и сосове, но си подхожда също с варени или печени картофи. Чаша чай от розмарин подобрява храносмилането, тонизира, активизира умствената дейност, стимулира сърдечната дейност.  Има силен и пикантен вкус, както и сладникав аромат. Освен че събужда апетита, розмаринът действа и като афродизиак. Той обаче не бива да се ползва от хипертоници и епилептици, от бременни, кърмачки и от деца.

UUuUuL9.jpg

5. Джоджен – тази подправка има силна специфична миризма и си подхожда особено добре с боб, но също и с грах, леща, картофена салата, пържоли. Може да се ползва пресен и сушен.

BwKvkbf.jpg

6. Девисил – тази подправка действа диуретично и тонизиращо. Подходяща е за варива, както и за тлъсти меса като подчертава вкусът им. Използва се при приготвянето на супи, на дивеч, на ориз.

eSrwmZy.jpg

7. Мащерка – наричана още бабина душица, мащерката помага при главоболие, при задух и кашлица, при бронхит и при язви. Тази подправка се счита за универсална и подхожда на различни ястия с риба, свинско и телешко, като им продава топъл вкус. Тя има силен аромат и е подходяща за ястия със зеленчуци и месо, както и за боб и яйца. Върви си добре с дивеч, черен дроб, кайма, птици. Мащерката помага при различни възпаления по кожата, тъй като има антисептично действие.

EL5LoGS.jpg

8. Чубрица – тази така традиционна българска подправка има остър вкус и интересен аромат. Несъмнено, това е една от най-използваните подправки в България. Тя бива градинска и балканска и дава прекрасен вкус и аромат на гозбите, но освен това има и лечебни свойства като действа затягащо и намира приложение при нервен стомах. Използва се сушена, възбужда апетита и стимулира функцията на стомаха и на червата. Добрите готвачи използват чубрица при приготвянето на трудно смилаеми храни като варива и месо, кайма, кокоше и заешко месо. Чубрицата е една от основните съставки при направата на така наречената шарена сол, която се приготвя от изсушена и стрита чубрица, сол, сминдух и червен пипер. В новият ресторант на Пловдив може да си поръчате пълнозърнеста багета с чубрица, много е вкусна!

HNcZAdD.jpg

9. Копър – тази подправка намира приложение при направата на зелени салати, таратор, различни извари, ястия с зеленчуци, телешко, свинско и агнешко месо. Тя възбужда апетита, действа успокояващо и помага при нервно възпаление, колики, безсъние. Копърът има много специфичен аромат и вкус, като съдържа голямо количество витамини. Често се ползва и при приготвяне на туршии и консерви.

aOQAp8l.jpg

10. Мента – тази подправка придава неповторим вкус на запеченото агнешко месо, на рибни и месни ястия, както и за зеленчукови ястия и боб. Използва се при приготвянето на месо и зеленчуци, както и на домашна лимонада или чай. Подхожда още на сирена, плодове, супи и сладоледи.

vZSZKMw.jpg

11. Дафинов лист – тези листенца се използват изсушени при приготвянето на ястия с зеле, говеждо или дивечово месо.

proCZWC.jpg

12. Кимион – подправката има остър и тръпчив вкус, като се използва при приготвянето на къри, кюфтета, яхнии.

UtHc8nu.jpg

13. Черен пипер – тази подправка се използва от всички кухни по света, като придава пикантност на меса, сосове, супи, пастети. Пиперът идва в още две разновидности - белият пипер има по-лек и фин вкус, а зеленият има по-остър и кисел вкус.

JL0P2mj.jpg

14. Джинджифил – използва се често в индийската, китайската и индонезийската кухня. Притежава ароматен, но лют вкус и се ползва във вид на прах в ястия с месо, но също и в приготвянето на сладки.

kK0YoOD.jpg

15. Канела – тази подправка се ползва на прах или подформата на малки кори. Това е любима подправка за печени ябълки, сладкиши, мляко с ориз, греяно вино, сосове за барбекю. Може да се ползва още при приготвяне на пилешко или свинско месо, като му придава сладък вкус. Канелата подпомага храносмилането, намалява рискът от диабет и сърдечни заболявания. Има леко лютив, сладък вкус с горчива нотка, и силен аромат. Канелата е любима подправка на шеф готвачите в новият ресторант в Пловдив, като те я използват главно при приготвянето на десерти.

B30Drwt.jpg

16. Ванилия – тази подправка се крие в тънки шушулки, но на пазара може по-често да се открие на прах. Има нежен и свеж аромат, използва се при приготвянето на различни сладкиши.

sMAR2UO.jpg

Любопитни факти за билките и подправките  

Не бива да пропуснем и факта, че много билки и подправки имат славата на афродизиаци. Разбира се има и хранителни афродизиаци като стридите, силни подправки като пипера и кърито, или омайващи напитки като виното.

Ванилията например стимулира нервната система и ни предразполага.

Шеф готвачите на новият ресторант в Пловдив съветват - каквито и подправки да използвате в кухнята си, бъдете умерени. Но също бъдете уверени, че ястието ви ще се получи!

Втората част на нашата статия за полезните подправки в кухнята, можете да намерите  тук. (линк)