33 най-често използвани билки в кухнята на Smokini – част 2

Уютен и прекрасен, Smokini – новият ресторант в Пловдив, е разположен в сърцето на града, за да предложи новаторско меню с превъзходни ястия. Вкусовете в това приятно място за хапване са перфектно балансирани, благодарение на умелото използване на билки и подправки. Насладете им се!

Билките имат множество полезни за хората качества и затова се употребяват за лечението на редица неразположения на организма. Голяма част от тях се използват като подправки в кухнята на Smokini – новият ресторант в Пловдив, където способстват за създаването на вкусни и здравословни ястия. Подправките се ползват в пресен свеж вид или изсушени, като всяка от тях подхожда на определен вид ястие. Умелото съчетанието на правилната подправка с правилната гозба изисква много знания и изкусно умение от страна на готвача.

Билките, или подправките както ги наричаме в кухнята, придават определен мирис, вкус и уникалност на всяко ястие. И макар, че никой не се е родил научен, хората които искат да приготвят вкусни гозби на близките си и да обират овациите на приятели и роднини, трябва да познават най-използваните подправки и да ги имат в кухнята си.

Използването на подходящите билки и подправки в ястията води не само до прекрасен аромат и по-пълен вкус, но способства добрата фигура и общото добро състояние на организма. Майсторите в кухнята на Smokini – модерният ресторант в Пловдив.

Кои са видовете билки и подправки, които трябва да имате в кухнята?

Какви са техните вкусови качества? Как се прилагат те в кухнята?

Ястията от българската кухня като цяло са пикантни, тъй като се приготвят с много и разнообразни подправки. Използването на подправки в кухнята на Smokini – приключенският ресторант на Пловдив също не е приумица или каприз, а е свързано с по-доброто храносмилане и усвояване на храната, както и с по-добрия и вкус. В кухнята на ресторанта в Пловдив се ценят подправките, които съдържат много витамини и ензими. Част от тях се използват пресни, други – сушени, а трети дори замразени.

Вече ви запознахме с някои основни подправки в първата част на нашата статия за полезните подправки (линк към част 1), които използваме в кухнята на новия ресторант в Пловдив. Сега ще ви обърнем внимание на някои по-специфични и разнообразни подправки, които също използваме при приготвянето на нашите ястия. Бъдете смели и експериментирайте, когато готвите!

17. Хрян – тази подправка има пикантен вкус и аромат. Хрянът е калоричен, съдържа високо количество витамин С, а също калии и калций. Използван в умерено количество, хрянът подобрява вкуса на салати и сосове, супи, риби и меса.

GNCEp0v(1).jpg

18. Целина – наричана също керевиз, целината се използва в суров и в сушен вариант при приготвянето на телешко варено, ястия с картофи и с месо. Действа добре на сърдечно-съдовата система и повишава сексуалното желание.

2zkd8dg.jpg

19. Пащърнак – тази подправка се използва при приготвянето на яхнии, задушени ястия, супи. Тя действа добре на апетита.

ceUw6Ly.jpg

20. Куркума – тази подправка има интересен, но остър леко парлив и горчив вкус. Идва от Индия и е пълна с антиоксиданти. Използва се при приготвянето на ориз и зеленчуци, като обагря ястията в жълто.

nJPha7c.jpg

21. Кориандър – тази подправка идва от Азия, продава се на малки зрънца и подхожда на пържени картофи, ястия с пиле и къри. Може да се ползва при тиквена и морковена супи, при приготвянето на сладки и сладкиши, риби и ястия с месо. Има добър ефект върху нервния стомах.

N1URTzQ.jpg

22. Индийско орехче – тази подправка се ползва както за солени, така и за сладки ястия, придава екзотичен аромат и леко парлив вкус. Използва се при приготвянето на торти и коледни сладки. Добре си подхожда и с ястия с мляно месо и с различни сосове. Придава богат вкус на супи и яхнии, на бисквити и торти.  

TqluCUm.jpg

23. Маточина – тази подправка носи свеж лимонов аромат и е подходяща за ястия с месо, дивеч, супи, салати.

EKQPQKn.jpg

24. Бахар – зрънцата бахар са отлична подправка за задушени меса, риба и дивеч.

meNixYD.jpg

25. Майорана – тази подправка спомага храносмилането и се използва при приготвянето на наденица и месо, грах.

T548wtu.jpg

26. Естрагон – известна като градински пелин, тази подправка се ползва при приготвянето на рибни ястия, морски дарове, както и на ястия с яйца, пресни салати и сосове, месо на скара, дивеч. Отива също на ястия със свинско, говеждо или агнешко месо. Има високо съдържание на витамин С, стипчив вкус и силен аромат, улеснява дишането и помага на съня. Използва се най-вече във френската кухня.

UbRRzyQ.jpg

27. Ким – тази подправка стимулира храносмилателните процеси и затова се използва при тежки меса, сосове и супи. Семенцата ким се използват още като украса на солети, гевречета, бисквити.

BBrU5HN.jpg

28. Къри – тази подправка е комбинация от шафран, бял и черен пипер, индийско орехче, зелен пипер, кардамон, канела, чили. Използва се при приготвянето на месо, яйца, риба, зеленчуци. Важно е да се отбележи, че кърито се слага в началото на ястието.

fFi3AUn.jpg

29. Чили – тази подправка е известна с лютия си вкус и е основна съставка на соса Табаско. Тя укрепва капилярите, активизира кръвообращението, предпазва от кариес.

EnEhlGQ.jpg

30. Анасон – тази подправка често се използва в специалните коледни сладкиши приготвяни във Франция и в Германия, както и при вкусните меденки приготвяни в Англия. Понякога се добавя и в трайните колбаси.

c9UnANC.jpg

31. Кардамон – наред с шафрана, кардамонът е сред най-скъпите подправки в света. Има приятен аромат и пикантен вкус. Използва се при приготвянето на сладки и сладкиши, но също на различни меса и фини салами. Кардамонът е отлична подправка на кафето, като стимулира  обмяната на веществата и подобрява кръвообращението.

q3dVHYI.jpg

32. Карамфил -  има сладникав вкус и мирис. Ползва се при приготвянето на печени меса и рагу.

aYbC2yA.jpg

33. Шафран – подправката има прекрасен аромат и това не е чудно, тъй като се извлича от минзухари. Вкусът му е тръпчив и леко горчив, предлага се на прах. Подхожда отлично с риба, агнешко и пилешко месо, като подсилва вкуса на всички морски дарове.

auAe3ZG.jpg

Любопитни факти за билките и подправките  

Не бива да пропуснем и факта, че много билки и подправки имат славата на афродизиаци. Някои от тях са екзотични като женшена и джинджифила, други струват скъпо като трюфелите и черния хайвер. Разбира се има и хранителни афродизиаци като стридите, силни подправки като пипера и кърито, или омайващи напитки като виното.

Индийското орехче въздейства на мъжествеността. Лютите чушки и черния пипер са всеизвестни подобрители на либидото, а целината съдържа вещество близко до тестостерона.

Шеф готвачите на новият ресторант в Пловдив съветват - каквито и подправки да използвате в кухнята си, бъдете умерени. Но също бъдете уверени, че ястието ви ще се получи!

Разгледайте основните подправки в първата част на нашата статия за полезните подправки (линк към част 1).