8-ми март, празник на всяка жена

Най-красивият празник - признание за жената, майката, дъщерята и любимата. Научи повече за историята на празника, значението му в живота ни, както и какво меню сме приготвили, за да го отпразнуваме

Историята на 8 ми март е история на малките успехи довели до голям триумф. Днес ние приемаме за даденост правото на жените да имат място в обществото, да гласуват и да бъдат избирани за лидери, да упражняват дадена професия, да получават справедливо възнаграждение, но в недалечното минало това съвсем не е било така. Впечатляващите постижения на нежната половина от човечеството, както и безкрайната хармония и любов, която създават жените с присъствието си са безспорни. Сякаш всичко става по-красиво, по-успешно и по-добро, когато е обгърнато от женска енергия и хармония. С преклонение пред прекрасния дух на жената, екипът на Smokini – приключенският ресторант на Пловдив ще зарадва дамите със специално селектирано три степенно меню в духа на празника.

Всяка година на 8 ми март светът отбелязва международният ден на жената. На този ден се чества признанието за обществените, икономическите и политическите постижения на нежния пол. На този ден се честват още личните постижения на майката, която създава уютна семейна атмосфера и на любимата, която носи радост и красота в живота на любимия си човек. Осми март е денят на представителките на нежния пол, успели, специални, горди с постиженията си.

car-1485677_960_720.jpg

История на празника

Първата масова проява на жени работнички се случва в Ню Йорк на 8 ми март 1857 година. Това са служителки от текстилни и шивашки предприятия, които протестират срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. Протестът е атакуван и жените са разпръснати. Две години по-късно обаче, те се организират и създават първия женски работнически синдикат. Това е изключително вдъхновяващо за жените, които се борят за правата си в Западна Европа и в САЩ през последващите години и особено по времето на Студената война.

В годините има много протести, като след процес на икономическа експанзия и индустриализация през 1908 година жените организират в Ню Йорк шествие с искания за право на гласуване, по-кратък работен ден, по-добри условия на труд, минимална работна заплата и по-добро заплащане. На 23 февруари 1909 година за пръв път се създава и чества международен ден на жената. Това се случва по инициатива на Американската социалистическа партия в САЩ.  

В столицата на Дания в края на август 1910 година се провежда първата международна конференция на жените. Тя е организирана от социалистическия интернационал и на нея се приема, че в една от първите недели на март ще се отбелязва деня на работничките и солидарността между тях. Целта е да се организират жените на международно ниво с цел постигане равноправие с мъжете във всички сфери на живота. Само година по-късно международният ден на жената е отбелязан в Дания, Англия, Германия, Швейцария, а през 1913 години към тези страни се присъединияват Франция и Русия.

В Русия демонстрациите на жените започват по времето на първия етап на Руската революция през 1917 година. Тогава, на 8 март, работнички от Петроград излизат на протест срещу царизма, войната и глада. През 1920 година, след Октомврийската революция в Русия, на международна конференция на жените-комунистки в Москва българката Ана Маймункова предлага 8 март да бъде честван като Международен ден на жената. Празникът е обявен и като неработен ден и празник на жената в Русия през 1965 година. В България празникът започва да се отбелязва с беседи през 1911 година, като за пръв път се чества публично през 1915 година.

Като цяло празникът се отбелязва в периода между 1910 и 1920 година, а след това честването му замира. Масово 8 март започва да се чества след 1944 година в различни предприятия и учреждения, като се отчита приносът на жените в обществения живот. Празникът се възобновява изцяло през 1960те години, когато се заражда феминизмът. През 1980те години на 20 век, исканията на жените се насочват към равни права за квалификация и образование, за работно време съобразено с наличието на семейство, за легализиране на абортите и за цялостно спазване правата на жените. Борбата за постигане на тези цели води до промени в семейното и в бракоразводното право. Денят 8 март е приет за Ден за защита на правата на жените и световния мир през 1977 година от общото събрание на ООН.

Днес 8 март е празникът, който отдава чест на значимостта на жената в семейството и в обществото. Позагубил политическата си окраска, празникът днес се приема за добър повод да се почетат жените по света, да се засвидетелства внимание и симпатия към тях и техния принос  за един по-красив, мирен и спокоен свят. На този ден мъжката половина от света, а също и децата, засвидетелстват обичта си и благодарността за усещането за хармония, спокойствие и любов, което създават жените.

steps-3065531_960_720.jpg

Да издигнем жената на пиедестал

Историята на 8 март е история на малките успехи довели до голям триумф. Днес ние приемаме за даденост правото на жените да имат място в обществото, да гласуват и да бъдат избирани за лидери, да упражняват дадена професия, да получават справедливо възнаграждение за труда си, и дори да имат еднаква и отделна тоалетна за тях. Но в недалечното минало това съвсем не е било норма, а е постигнато с решителност и борбеност.

Празникът не е послание на феминизма, а преклонение на всички жени преди нас, които са постигнали много и са направили така че днес жените да бъдат равнопоставени с мъжете в семейството, в работата, в образованието, в правото на глас в обществото и в правото на равно заплащане.

За много този ден все още е оспорван, криворазбран и дори приеман като клише и отживелица. Истината обаче е, че този празник почита всички лица на жената – дама, любима, майка. Децата рисуват картички, любимите мъже смутено крият букети и като цяло показват отношение - към колежката, към учителката на децата им, към любимата си жена. Жените пък често се събират с приятелки на този ден, за да се вдъхновят една друга и да почерпят от женската си енергия, сила и хармония.

mother-84628_1920.jpg

Специално меню за 8 март в Smokini – модерният ресторант на Пловдив

Впечатляващите постижения на нежната половина от човечеството, както и безкрайната хармония и любов, която създават жените с присъствието си са безспорни и доказани с времето. Сякаш всичко става по-красиво, по-успешно и по-добро, когато е обгърнато от женска енергия и хармония.

С преклонение пред прекрасната нежна половина на човечеството, екипът на Smokini – приключенският ресторант на Пловдив ще зарадва дамите със специално селектирано три степенно меню в духа на празника.

На 8 март на посетителите ще бъде предложена салата - букет от широколистни салати с хамон, филитирани ядки, свежи ягоди, малинова тинктура и меден дресинг. Като основно ястие ще бъде поднесен двоен рулад, пълнен с горгонзола, пушен бекон, сушени домати, гарниран със запечени смокини пълнени с мус от бри. Изисканото ястие ще бъде гарнирано с картофи конфи и печени кестени и ще бъде залято с печен сос.

Сладкото изкушение за финал на вечерта ще бъде ванилова панакота с хрупкава биквитка, шоколадово дърво със желе от малини и карамел / панакота от бял шоколад със сезонни плодове, крем супа от ягоди, поръсена с крокант и гарнирана с шоколадов мус.

Ще бъдат предлагани отбрани напитки, а за настроението на дамите в Smokini – новият ресторант на Пловдив ще се грижи професионален екип.