Чесънът - полезност и приложение в кухнята

Чесънът е сред най-разпространените и използвани съставки в света .Неговото ухание и специфичен вкус са отлична добавка при приготвянето на различни ястия в кухнята – сосове, сирена, печено месо, супи. Но полезността на чесъна отива отвъд кулинарията. Доказано е, че той действа като превантивна мярка срещу различни заболявания и инфекции, като антисептично и антимикробно средство, а консумацията му благоприятства доброто състояние на организма.

От къде произлиза чесънът?

Чесънът се споменава за пръв път в исторически документи от преди 5000 години. Самият Питагор го определя като „цар на всички подправки“, а Хипократ го предписва при пневмония. Поради лечебните си качества той е изключително ценен в Египет и Индия. В Египет чесънът е даван на строителите, които изграждали пирамидите, както и слаган в гробниците на фараоните. Древните гърци и римляни го консумирали преди спортни събития, а войниците – по време на война. От Китай той бива пренесен в Европа и в Средния Изток. В последните години като основни производители на чесън се нареждат Китай, Индия, Южна Корея, а също Испания и САЩ.

Чесънът е многогодишен зеленчук от семейството на лука. Той е корен с остър аромат, а ползата от употребата му е призната, не зависимо в какъв вид се консумира – суров, печен, намачкан, охладен или изсушен. Характеризира се с дълги тесни и плоски листа, а луковицата му е с външни бели слоеве. Тя се състои от до 20 скилидки. В сурово състояние, чесънът има силна миризма и лют вкус, които при термична обработка се омекотяват. Както знаят обаче шеф готвачите на ресторанта в Пловдив, чесънът е добре да се добавя към ястието в последния етап на неговото приготвяне и дори след отдръпване от котлона или фурната.

Чесънът е добър когато главите са кръгли и сухи, не са меки, набръчкани и покълнали. Установено е, че една глава чесън може да задържи свежия си вид, ако се съхранява в непокрит съд, на хладно и тъмно, далече от слънчева светлина.

5i89WUJ.jpg

Какви са съставките на чесъна?

Чесънът е богат на хранителни вещества, минерали и витамини. Японски учени са изчислили, че в около 2-3 глави чесън се съдържат 31 г. въглехидрати, 6 гр. белтъчини, 1.5 гр. целулоза, 0.2 гр. мазнини, 0.15 гр. желязо, 0.2 гр. фосфор, 0.15 гр. аскорбинова киселина, а също и германий, химичен елемент с противотуморни свойства, а също и над 200 биоактивни съставки като алиин, антибактериалния агент алицин, лецитин който намалява холестерола, германий и селен които подсилват имунната система, а също витамин C, B6, фосфор, калций.

1vUaBhN.jpg

Чесънът и неговите ползи за здравето

Чесънът подпомага зарастването на раните, стимулира обмяната на веществата, укрепва организма в напреднала възраст и допринася за високия тонус на организма. Неговите съставки спомагат за формирането на съединителната тъкан и костите, за усвояването на калций и за отличното функциониране на щитовидната жлеза.

Доказано е, че чесънът ни защитава от вирусни, бактериални и паразитни инфекции, пречиства клетките от свободни радикали, прекъсва растежа на тумори и като цяло укрепва имунната система. Той спомага за премахването на тежки метали натрупани в организма като живак, олово, арсен. Най-полезен е чесънът, когато се консумира суров и пресен, няколко минути след като е изчистен и накълцан. Екипът на Smokini - приключенският ресторант в Пловдив знае, че най-лесно чесънът се приема с храната, като освен полезност на организма, носи наслада и възбуждащ апетита аромат. Когато се слага в ястия, е добре това да става в последната фаза на готвене, поради факта, че продължителната високо топлинна обработка разрушава полезните съставки в него. Чесън се продава още на прах, като паста, както и на капсули като хранителна добавка. Според изследвания на учените, 2 или 3 скилидки чесън на денонощие са напълно достатъчни да защитят организма ни.

5zBQsPm.jpg

Кога не бива да консумираме чесън?

Хората с увеличена стомашна секреция, както и тези със заболявания на жлъчката, черния дроб и бъбреците, както и хората с алергия към съставките на чесъна не бива да консумират чесън. Той не се препоръчва и при бременност и кърмене.

BHyj9K3.jpg

Чесънът – приложение в кухнята  

В кулинарията чесънът се използва като подправка и като продукт. В българската кухня той се слага като допълнение на рибни сосове и таратор. В кухнята на модерният нов ресторант в Пловдив, чесънът често се ползва и в различни месни ястия. Отлично се комбинира с магданоз, който леко неутрализира силния му аромат.

Шеф готвачите в кухнята на ресторанта в Пловдив, знаят че чесънът е най-добре да се използва суров или да се добавя в края на термичния процес, тъй като при висока температура потъмнява и става горчив.

Освен обикновеният чесън, в кухнята приложение намира и дивият чесън, наричан още магически лук. Той е отличен избор за приготвянето на супи, салати и сосове, както и за месни ястия.

Чесън се използва в голяма част от ястията, приготвяни в кухнята на Smokini – иновативния ресторант в Пловдив. Заповядайте да ги опитате и да си подарите няколко часа на истинска наслада за сетивата, отпускане и радост.