Какво да хапваме през лятото – подходящи храни за летния сезон

Изобилие от пресни и свежи зеленчуци, вкусни ястия с малко термична обработка, великолепна винена листа и един прекрасен нов ресторант с чудесен интериор предразполагащ за задушевни разговори с приятели през дългите летни вечери… Всичко това е възможно в Smokini - новия ресторант в Пловдив.

Храната през летния сезон се отличава с най-голямо разнообразие и с отличен избор на пресни плодове и зеленчуци. Дните са дълги, слънчевите лъчи радват душите ни, прекарваме много време навън сред природата сами или с приятели. С какво можем да се поглезим през лятото и кои са най-подходящите храни които можем да похапнем през дългите летни дни и нощи? Ето какви възможности предлага Smokini – новия ресторант на Пловдив.

Салатите през лятото – свежест през горещия сезон 

Лятото е най-подходящия момент да се поглезим със студени и охлаждащи храни, най-често на основата на плодове и зеленчуци. Салатите, които е добре да похапваме през лятото, трябва да са леки и свежи с богат вкус. Именно такива са те в менюто на Smokini - модерния ресторант в Пловдив, като си подхождат чудесно със специално подбраната винена листа.

В менюто на новия ресторант в Пловдив, летните салати са на базара на рукола, бейби спанак, валериана, ядливи цветя, айсберг, червено зеле, марула, като са поднесени в съчетание с други сезонни зеленчуци като краставици, домати, тиквички, чушки, патладжан. В някои от тях присъстват различни сирена - халуми, пушен кашкавал, козе сирене, свежо овче сирене и моцарела, а дресингите към тях са със зехтин и сок от цитрусови плодове.

Често поръчвани летни салати в менюто на хубавия нов ресторант в Пловдив са салата Smokini – приготвена от листен микс, сушени смокини, сирене “Рокфор”, тиквено и слънчогледово семе, меден дресинг. Салатата е без глутен и е подходяща за вегетарианците. Предпочитана също е и салатата от бейби спанак, ябълки, боровинки, орехи – на основата на бейби спанак, в съчетание с ябълки, боровинки, карамелизирани орехи и малинов дресинг. Тази салата също не съдържа глутен и е подходяща за вегани и вегетарианци. Не бива да забравяме и салата с ягоди и халуми.

Fig_Salad.jpeg

Разбира се, има и много други хубави салати в менюто на модерния ресторант в Пловдив като например салатата от бейби спанак с жулиени от тиквички, моркови и киноа – овкусена с цитрусов дресинг. Тази салата е без глутен и спада към веган и вегетарианските ястия. Друго изкушение е салатата от овче сирене с домати и печени чушки – приготвена с домашно свежо овче сирене, розови домати и печени чушки. Отново - без глутен, подходяща за почитателите на вегетарианската кухня.

Сред класическите летни салати в менюто на ресторанта в Пловдив са традиционна шопска салата - домати, краставици, пресни чушки, сирене, червен лук, люта чушка, магданоз; лятната салата - домати, краставици, пресни чушки, крема сирене, магданоз, крутони, цитрусов дресинг. Можете да се поглезите още с гръцка салата - домати, краставици, пресни чушки, червен лук, маслини, мариновано сирене или със салата Цезар с пиле и хрупкав бекон - листен микс, пилешко филе, пармезан, хрупкав бекон, орехи и дресинг. Богат избор на салати има и обедно меню на ресторанта в Пловдив.

Предлаганите летни салати си подхождат изключително добре със селектираните бели и розе вина като Уайт Стори - Врачански мискет на Старо Оряхово, което е с интензивен аромат и ориенталски нотки, плътно тяло, запазена свежест и приятен финал.  Добър избор е и бялото кюве на изба Вила Юстина, със свежо минерално тяло и подчертана зеленина на нос.

Летните предястия, които изкушават 

Лятото е подходящия момент да обърнем по-голямо внимание на това с какви продукти се храним и какво има в блюдото пред нас. През дългите летни дни организмът ни обикновено се нуждае от нещо леко за обяд или вечеря, което да засити глада ни, да зарадва сетивата ни и да не ни тежи. Менюто на новия ресторант в Пловдив предлага отлични предястия които са леки и предразполагат за удължаване на лежерния обяд или вечеря с допълнителна чаша вино.

Летните месеци са най-подходящи, за да опитате гратен или рататуи, както и за да поднесете голям брой зеленчуци приготвени по различен начин – тиквички или патладжан, пресни картофи и домати, пресни или печени чушки, различни зеленчукови мусове или пюрета. За десерт можете да се поглезите с поширани круши или ябълки, гарнирани с различни сосове.

Летните предястия, които могат да бъдат намерени в менюто на един от най-добрите ресторанти в Пловдив са гратен от патладжан с моцарела и пармезан и спаначени кюфтенца. Гратена е добре да се съчетае с минерално и свежо розе Греус от винена изба Тохун в Поморие, което има наситеното и сочно тяло, хрупкавата структура и приятен нос на горски ягоди. Спаначените кюфтенца, както и кюфтенцата с киноа и пармезан могат да се поднесат със Шардоне и Гевюрц траминер на изба Росиди, като те имат цветисто-плодови елементи на нос, премерена дължина на вкус и с приятен завършек.

dzKVoPa(2).jpg

Освен тях гостите могат да си поръчат хрупкави тиквички и запържени калмари върху зеленчуков микс, както и ароматни брускети със сурово пушена сьомга. Безкрайно вкусни са пилешките хапки с корнфлейкс и неустоимите топени сиренца с корнфлейкс. Разбира се има и талиатели – едните са с рукола, бекон и сос Рокфор, а другите са с чери домати, песто и пармезан, както и два вида ризото – със зеленчуци и с морски дарове. Разбира се най-неустоим е гъшия дроб с карамелизиран плод, свежа мента и кокосови кубчета, като това предястие е без глутен.

Летните предястия се съчетават също с леко охладено червеното вино Гъмза, което се отличава с приятен букет от черни горски плодове, лек опушен тон, сочно и плодово тяло, добре структурирано с изявени киселини.

Летни ястия – леки и засищащи

През летните месеци предпочитаме леките ястия, не желаем да прекарваме времето си в кухнята. Разбира се, можем да се поглезим като си поръчаме разнообразие от специалитети богати на свежи продукти в Smokini - модерният ресторант в Пловдив. Сред най-типичните летни ястия, които можем да опитаме, са тези на основата на тиквички, патладжани, чушки, пресни картофки, розови домати и т.н. приготвени по различен начин и в разнообразни комбинации.

Месото, използвано в тези ястия е няколко основни вида. То може да е риба, например пъстърва, лаврак или ципура, н също и хек, треска, ватос и нилско костур, както и морски деликатеси сред които миди и рапаните, калмари и скариди, но също октопод, раци и омари. Рибните ястия се комбинират изключително добре с пресни, запечени или гриловани зеленцуци, както и с пюрета. Доста добра комбинация за морските ястия като калмарите, раците и октопода например, е широкоспектърното вино "Ай лайк Шопен", направено от австрийския сорт Грюнер Велтлинер. Това вино е изключително минерално във всяка една част на сензитивното възприемане, изпълващо, с дълъг и соленоват вкус и послевкус. Създател на това вино е Алекс Велянов като то е част от "Търстуайнс", проект целящ направата на извънрамкови и неповтаряеми вина.

APMpHkO.jpg

Пилешкото месо също е сред предпочитаните продукти, използвани в летните ястия. То може да се приготви на скара без мазнина, като може да бъде поднесено като част от салата или с гарнитура от зеленчуци и пюрета.

Специалното лятно меню на модерния ресторант в Пловдив - Smokini изкушава не само с вкусни ястия, но и с подходящо вино, което да обогати вкуса на храната. Сред най-предпочитаните летни ястия, на които залага новия ресторант в Пловдив са цитрусовата сьомга на плоча с бейби спанак, киноа и жулиени от тиквички и моркови; както и калмарите върху листен микс. Цитрусовата сьомга в менюто на ресторанта бихме могли да я комбинираме с превъзходното розе "Ноу Сейнтс " на Винарско имение "Санта Сара ", което преплита в себе си както свежест и минералност на нос, вкус и послевкус, така и изявени плодови нюанси хванати в елегантно и стегнато тяло.

Останалите предложения на ресторанта в Пловдив включват лаврак на скара и пъстърва на скара, сьомга филе с ориз, киноа и сусам, филе от нилски костур, пилешко филе по критски с микс от избрани сирена, гарнирано с талиатели от моркови и два вида сусам, пилешко филе със смокини и течно Бри, гарнирано с пюре от моркови. Друг добър избор биха били пилешкото филе със зеленчуци на скара и пилешките късчета с хрупкави зеленчуци, като и двете ястия са без глутен.

Предложенията за вегетарианци включват хрупкави тиквички, топени сиренца с корнфлейкс и домашно приготвено сладко от боровинки, а веганите могат да си поръчат зеленчуково стю с пикантни оризови спагети и сусам.

KjOuNmb(2).jpg

По традиция летните ястия се предпочитат в комбинацията на бели вина и розета и това важи и за летните ястия от меню на ресторанта.

Вкусните десерти на лятото 

Почти няма човек, който да не е изкушен да си похапне нещо сладко след основното ястие или просто така с чаша кафе или чаша вино. Сладкиши с плодове, леки кремове, плодови пайове, комбинации между сирена и узрели плодове, сладоледи… всички те са толкова вкусни, че да останеш равнодушен е просто невъзможно. Най-популярните летни десерти не изискват дълго време за приготовление и се правят без нуждата от топлинна обработка. Друга голяма част от тях пък се поднасят дори охладени и даже замразени. Но какъвто и да е начинът им на приготвяне, летните десерти са толкова вкусни, че никога не се задържат дълго.

Десертите през летния сезон са изкушаващи с кафето сутрин или с коктейла вечер, но са също и перфектният завършек на една красива и дълга лятна вечер с приятели или любим човек, когато могат да бъдат поднесени след вечеря заедно с аперитив или с чаша изстудено бяло вино или розе.

Лятното меню на модерния ресторант в Пловдив - Smokini предлага на гостите си разнообразни, леки и изключително вкусни десерти и напитки. Те са леки и освежават гостите. Базират се на много плодове, леки кремове, сладолед. При приготвянето им се използват сезонни плодове като ягоди и малини, ябълки, круши и пъпеши.

Сладоледите, които се предлагат в ресторанта са различни вкусове като най-предпочитани и често поръчвани са страхотния на вкус шоколад с мента, свеж и сладък сладолед с вкус на дъвка, стратчатела – италиански сладолед, създаден в гр. Бергамо, базиран на италианското сирене fior di latte, с добавени към него шоколадови люспи. За любителите на по-традиционните вкусове, ресторанта в Пловдив предлага и класическите вкусове на сметанов и шоколадов сладолед.

Изключително интересен и богат вкус носи специалният нуга сладоледен десерт със смокини, който се превръща в запазена марка на Smokini - новия ресторант на Пловдив. Друго приятно и любимо предложение за много гости е бисквитената торта с маскарпоне и шоколад. Сериозна конкуренция и прави и предлаганият от шеф готвача лек чийзкейк с боровинки. И трите предложения са включени във вегетарианските ястия в ресторанта.

Освен летни десерти, в модерния ресторант се предлагат и различни охлаждащи напитки като цитронада с лимон, свежа мента с лайм, пясно изцедени фрешове от портокал, грейпфрут и лимон.

Figs.jpeg

Ако пък искаме да комбинираме сладкиши с десертни вина, то правилото тук е виното да бъде по-сладко от храната. Леките и полусухи вина като муската и бордото биха си подхождали най-добре със свежи и непретенциозни плодови вкусове на основата на круши, ябълки или праскови. Има няколко утвърдени комбинации, като крем брюлето и лимонения пудинг съчетани със сотерн. Ако пък искате да си похапнете пудинг с праскови или кайсии, то тогава подходящо съчетание е това със сладко токайско вино. Сладоледът обикновено не се поднася с вино, но се комбинира много добре с плодов ликьор.

По-плътните и богати на вкус десерти като сладоледения десерт нуга със смокини, шоколадовите торти и сладкишът брауни биха си подхождали с по-сладки вина като порто, марсала, малага, както и с различни ликьори. Отлежалите вина са по-тежки и подхождат на сладкиши с ядки.

Заповядайте да пробвате лятното меню

Основното и неустоимо лятно меню, а също и ежедневното обедно меню на Smokini - новия ресторант в Пловдив предлага богато разнообразие от вкусни салати, предястия и ястия, както и свежи десерти. Опитайте ги.