Какво е да си вегетарианец или веган

Екипът зад изкушаващата меню листа е подготвил апетитни и здравословни предложения за всички любопитни към веганството и вегетарианството.

Smokini се стреми да предлага иновативна кухня и здравословна храна, използвайки качествени съставки и продукти, третирани с правилна термична обработка с цел запазване на вкусовите качества. Предвидили сме специално и богато меню за вегетарианци, както и такова за вегани, което дава приятен избор на хората, избрали този тип живот и култура на хранене. Нека разберем какво представлява вегетарианството като култура на хранене, а след това да видим кои са апетитните предложения за вегани и вегетарианци на Smokini.

high-speed-2943518_960_720(2).jpg

Какво представлява вегетарианството?

Вегетарианството е култура на хранене, която изповядва изключване на храни, които са производни от животните.  Причините за възприемане и следване на тази култура на хранене могат да бъдат най-различни. Като цяло вегетарианството се счита за течение в науката диетология. Хората, които предпочитат този начин на хранене са изградили режима си на базата на растителни храни като плодове, зеленчуци и ядки. Някои последователи на вегетарианството на култура на хранене допускат приемането на млечни продукти и яйца, а други не. Всички последователи обаче не приемат консумирането на месо, включително морски и речни продукти, птиче месо и червено месо. Мисията на ресторанта в Пловдив, е да даде добър избор в менюто си на хората избрали тази култура на хранене и да ги покани да хапнат навън с приятели, без да се чувстват притиснати между едно или две блюда.

Вегетарианството може да бъде прието по редица причини, често поради морални съображения. Разбира се, те могат да имат и различни други съображения като здравни, политически, религиозни, културни, икономически, и други причини. Видовете вегетарианство са няколко, като основните са:

В различните страни по света вегетарианството означава различни неща. Самата дефиниция на вегетарианството идва от различията в мотивите и в менюто. Полувегетарианците, например, включват в своите диети големи количества вегетариански храни, а също птиче месо, риба, и различни месни продукти. Следва да се спомене, че храните които се изключват, са главно по морални, религиозни, емоционални и понякога здравословни причини.

salad-1786327_960_720.jpg

Какви са мотивите, водещи до избора да си вегетарианец?

Много и най-различни експерти твърдят, че вегетарианството не е полезно за здравето, но оказва добро влияние на околната среда, тъй като понижава въглеродната и водната следа в природата. Има най-различни мотиви зад избора на вегетарианството като избор на живот.

Голяма част от вегетарианците са избрали да са такива поради съчувствие към животните. Голям процент от тези вегетарианци са жени. Тези хора избягват да консумират продукти, които са получени като резултат от смъртта на животни.

Друга част от тях считат, че при насилствената си смърт животните отделя токсини, които оставят в месото. Зад този мотив се крие научна достоверност, но в същото време съществуват и много антитези. Хората, които са избрали този мотив, обикновено нямат проблем да консумират яйца и мляко, които се водят вторични животински продукти.

Трета част от вегетарианците се водят от по-прагматични причини. Те не желаят да консумират месо, тъй като не харесват технологията на отглеждане на животните и поемането от тях на костно брашно и хормони, тежки метали при рибите и т.н. Този тип вегетарианци обикновено консумират вторични животински продукти като яйца и мляко, а понякога и животински продукти в умерени количества.

Четвърта част от вегетарианците заклеймяват като вредно всичко, което идва от животните и смятат че хората трябва да се хранят само с растителни продукти.

Последния тип са най-крайни и това са веганите. Те считат, че хората трябва да консумират само храни, които дават живот, а това са живите необработени растителни храни. Този краен метод на хранене може да бъде здравословен, но в същото време е изключително критикуван от диетолозите. Дори за веганите, определяни като крайни вегетарианци, Smokini - новият ресторант в Пловдив може да предложи отличен избор.   

pan-2805959_960_720.jpg

Кои са видове вегетарианство?

Видовете вегетарианство са няколко, като основните са:

Понякога към видовете вегетарианство можем да присъединим и суровоядството, последователите на което консумират растителни, необработени термично храни

Видове вегетарианци: флекситарианец, песцетарианец, лакто вегетарианец, веган, суровоядец. Какво означават тези термини?

Поради различните причини, накарали хората да спрат да ядат месо, има и различни видове вегетарианство. Основните от тях са шест.

Флекситарианец – това е нов тип вегетарианство, като хората водят не пълен, а полу-вегетариански начин на живот. Те консумират храни от растителен произход, а също яйца и млечни продукти. Понякога си позволяват риба и месо, но получени от свободни животни, хранени с органични храни.

Песцетарианец – това също е нов вид вегетарианство, при което хората консумират морска храна, но не консумират други видове месо. Този тип вегетарианство е приемливо за голям брой хора, тъй като морската храна е ценен източник на протеини, на минерали и на здравословни мазнини.

Лакто-ово вегетарианец – това е основната форма на вегетарианство. Хората, които са избрали нея не консумират месо, но пък консумират други животински продукти като яйца и мляко, сирене, кашкавал и мед.

Ово вегетарианец – това са онези хора, които не консумират месо и млечни продукти, но си позволяват да консумират яйца.

Веган – последователите на веганството се хранят само с растителни храни, като в менюто им не присъстват никакви животински продукти, както и мед. Веганите се хранят главно с плодове, зеленчуци, ядки, пшеница, бобови растения. Те не използват животински продукти и в други аспекти от живота си. Като цяло веганската диета е изключително рестриктивна, затова е добре хората които я следват да разбират от научното течение нутриционизъм, за да могат да си доставят нужното количество дневни хранителни вещества.

Суровоядец – суровоядците не са задължително вегани, но голяма част от тях се въздържат отконсумация на животински продукти. Суровоядците отказват храна, която е преработена или готвена над определена температура. Този тип хранене носи много малко калории, фибри и мазнини на организма. Голяма част от суровоядците се насочват към приемането на непреработени, питателни сокове. Суровоядците също са добре дошли в Smokini – модерният ресторант в Пловдив, като за тях също има подходящи блюда.

bio-3019504_960_720.jpg

Какви са рисковете пред вегетарианците? Какви са основните проблеми пред тях?

Доказан факт е, че вегетарианците изпитват нужда от качествен белтък, който обаче им е трудно да си набавят. Често те прибягват към протеиновите шейкове, защото вярват че богатите на протеин храни са тези, които са най-замърсени чрез използването на опасни технологии.

Добрата новина е, че през последните години в Европа се наблюдават сериозни и постоянни опити за налагане на екологичен контрол върху добива на животински продукти и върху технологиите по отглеждането на животни. Има контрол и върху пакетирането и съхраняването на храната. Това има значение за вегетарианците, тъй като по-прагматично насочените от тях започват леко да се завръщат към консумацията на слабо обработените животински продукти, за да могат да си набавят нужната доза протеини.

Еко пазара на здравословни храни в България

Развитието на еко земеделието и еко животновъдството, както и производството на екологично и биологичко чисти продукти в България прави първите си стъпки, като контрола върху тях не е на подходящото високо ниво. Осъзнаването на нуждата от здравословно хранене обаче, кара все повече хора да търсят и да се насочват към такива продукти в хранителната мрежа. Изборът на полезни и здравословни продукти обаче е все още беден, което ограничава постигането на пълноценно вегетарианско меню.

environmental-protection-326923_960_720.jpg

Smokini – ресторантът в Пловдив, който предлага меню за вегани и за вегетарианци

Smokini – ресторантът в Пловдив, който налага иновативна кухня, използване на качествени съставки и продукти, използване на правилна термична обработка с цел запазване на вкусовите качества. Новият ресторант в Пловдив е предвидил специално меню за вегетариански, както и такова за вегани, което дава приятен избор на хората, избрали този тип живот и култура на хранене. Нека видим кои са апетитните предложения за вегани и вегетарианци на Smokini – модерният ресторант в Пловдив.

Меню за вегетарианци в Smokini ресторант в Пловдив:

Менюто за вегетарианци в новият ресторант на Пловдив, включва различни предложения, сред които салати, основни ястия и десерти. Ето някои предложения, които биха се усладили на вегетарианците.

Салата Smokini

Белени домати, запечено сирене и маринован патладжан

Плато български салати

Салата пиперки, овче сирене и белени домати

Микс от зелени салати със зепечено френско козе сирене

Сирене бурата с домашно кьопоолу

Традиционна шопска салата

Свежи зеленчуци със сотирани тиквички и патладжан

Широколистни салати със селекция меки сирена

Салата Капрезе

И още...

Запечено карамелизирано френско козе сирене

Спаначени кюфтенца

Хрупкави сиренца със сладко от боровинки

Талиатели с чери домати, песто и пармезан

Ризото със зеленчуци

А за десерт...

Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад

Чийзкейк със сезонен плод

Домашна сладоледена нуга със смокини и крокан

Класическо тирамису

Шоколадово суфле с течен млечен център

Меню за вегани в Smokini ресторант в Пловдив:

Листна салата с киноа, цикория и мариновано цвекло

Зеленчуково стю с пикантни оризови спагети

Панцанела – ястие от домати, печени чушки, лилав лук, чесън, маслини, билкови крутони, цитрусов винегрет

Следва да уточним, че това са само някои от предлаганите ястия за вегани и вегетарианци в кухнята на Smokini – приключенският ресторант в Пловдив. Всички ястия, които са подходящи за тези специфични режими и култура на хранене, са налични и могат да бъдат предложени на място от опитния екип на ресторанта.