Какво вино подхожда най-много на летните ястия в Smokini

Великолепна и здравословна напитка, виното дава приятна цялост на всяка вечеря. Когато е съчетано в хармония с поднесената храна, то носи несравнима наслада на всички сетива. Нека разберем какво вино подхожда най-добре на ястията от менюто на новия ресторант в Пловдив – Smokini. А след това ще научим и какви са ползите за здравето, които носи виното

Виното е стара и чудесна социална напитка, която е създадена за наслада с добра храна и приятна компания. По въпроса за хармонията между виното и храната е изписано много, и макар че не може да се определи само едно вино за дадено ястие, има вина които си подхождат по-добре с определена храна от други. За да бъде направен най-добрия избор, следва да се анализират основните вкусове, а след това да се създаде баланс между тях и този баланс да бъде така фин, че както храната, така и виното да не изгубят от комбинацията. Нека разберем какво вино ще подхожда най-добре на салатите, предястията, основните ястия и десертите в менюто на новия ресторант в Пловдив – Smokini. Но преди това нека научим кои са основните насоки за хармонично съчетание на храна и вино.

Mldqc8x(1).jpg

Хранителност на ястието и тежест на виното: основни насоки

За да бъде комбинацията между вино и храна най-добра, трябва да намерим баланса между хранителните качества на блюдото и тежестта на поднесеното вино. Правилото гласи, че ако ястието е със интензивен вкус, то виното трябва да е по-тежко тяло. Какво означава това? Ако приготвяме дивеч, то виното с което ще го поднесем трябва да е по-тежко като трябва да помним, че не винаги червеното вино е по-тежко от бялото. Ако пък сервираме риба или светло месо, то тези ястия вървят както с леки бели, така и с леки червени вина.

Освен по интензивност на вкуса, виното трябва да се комбинира и според няколко други вкусови критерии като сладост, киселинност, наличие на танини, аромат и плодовитост. Правилото при фактора сладост е следният – колкото по-сладко е ястието, толкова по-сладко трябва да е виното с което се поднася. Така например, десертите се съчетават добре със сладките бели вина. Ястията с голямо съдържание на мазнини като гъшия дроб, се съчетават прекрасно с десертно вино като Сотерн. А сиренето „Стилтън“ носи истинска наслада, когато се поднася с портвайн.

Леко горчивите и кисели ястия, в които се усеща доматен вкус и зехтин се съчетават добре със свежи вина – леки бели и червени вина с невисока киселинност. По-тежките ястия богати на мазнини или изразени сосове биха се съчетали перфектно с вино с по-висока киселинност. Ако поднесем пиле в сметанов сос, то нека да е със шардоне или ризлинг.

Танините във виното са много важни и те си кореспондират с протеините в храната. Така например тъмните меса могат да намалят горчивината на танините. А вина, които са богати на танини като шира или каберне совиньон например, са идеални за яхния, кавърма или капама. Съответно, леките вина с малко танини като гъмзата или божолето са подходящи в комбинация с бели меса и ястия. Вината с голяма наличност на танини не бива да се съчетават с риба, както и със солени ястия.

Когато искаме да съчетаем добре плодовитостта и ароматът на виното с ястието, но правилото е силно ароматните вина да се поднасят с богато подправени ароматни ястия. Например, цветистите вина като муската, се съчетават добре с плодове, а ароматните вина като траминера си подхождат с по-тежките ястия, докато отлежалите вина си отиват със сирена и пушени меса.

Хармонични съчетания между вино и храна

Отличното и хармонично съчетание между храна и вино не е никак лесно, тъй като сетивата и усещанията са различни при различните хора. И все пак ако се следват определени правила, се получават комбинации, които са хармонични за усещанията на повечето хора.

Комбинацията на храни и вина с подобни вкусове е винаги добра идея. Като пример можем да дадем морските деликатеси в менюто на ресторанта в Пловдив, които се съчетават добре със совиньон блан, благодарение на изразените си цитрусови нотки.

joPfiR9(1).jpg

Комбинацията на вино и храна с еднаква плътност също е много успешно. Както вината, така и ястията могат да бъдат тежки или леки. Добро съчетание се получава например, между омарите и шардонето, тъй като плътността между двете се допълва отлично. Гъбените и сметановите сосове също си подхождат с шардонето и с пино ноар. Месните и червени сосове, както и тежките меса си подхождат със сира, мерло и каберне совиньон.

Комбинацията между храни и вина с еднаква сладост също е много печеливша. Добра комбинация за свинското печено от менюто на ресторанта в Пловдив е ризлинга. Шоколадовите сладкиши вървят добре с портвайн, както и с марсала и различни десертни вина.

PW6NEg0(1).jpg

Солените храни като сирене и маслини, както и леките цитрусови сосове се балансират добре със совиньон блан и ризлинг. Пикантните храни си хармонират с вина, които имат висока захарност като ризлинг, пино гри, грюнер велтлинер.

Може би най-лесното съчетание между вино и храна е цветовото. Цветът на зеленчуците отговаря и подхожда на цвета на виното. Хрупкавите тиквички от менюто на ресторанта в Пловдив например, си подхождат с бледо жълтия совиньон блан.

Какво вино да си поръчаме, ако похапнем салата в Smokini – новият ресторант в Пловдив?

Менюто на този приятен нов ресторант в Пловдив включва разнообразни и вкусни салати (линк) като например салата Smokini, салата с ягоди и халуми и салата от бейби спанак, ябълки, боровинки, карамелизирани орехи, малинов винегрет.

Салата Smokini се комбинира добре с врачанския мискет Уайт Стори на изба Старо Оряхово. Това е малка бутикова винарна на брега на черноморския бряг, която е известна с изключително лимитирани серии вина, преобладавощо бели. Виното е направено от стар български сорт, интензивно ароматен - с ориенталски аромати на гюлово масло, сушени плодове, нюанси на индрише. Виното има добра плътност на тялото със запазена свежест и приятен финал, като се комбинира добре с приемания за ориенталски плод смокиня примесена с ароматното сирене Рокфор, подчертано и заоблено от медения дресинг.

b8EQWLR(1).jpg

За свежите салати от зелен микс и зеленчуци (със или без наличие на риба тон) добра комбинация би било бялото кюве на изба Вила Юстина, тъй като то е с подчертана свежест и зеленина на нос, както и със свежо, сухо и минерално тяло.

Ако сме си поръчали едно от предястията (линк) поднасяни в Smokini – модерния ресторант в Пловдив, трябва да знаем, че то би било подходящо с почти всички бели вина и розета. Следвайки принципът за съчетаване на храна и вино, подобните следва да се съчетават, като има естествено и някои особености и изключения, както и храни и вино с невъзможност за съчетаване. Но тъй като през летния сезон в менюто преобладават по-леките храни като салати и предястия, направени от свежи и здравословни продукти, естествения подход е да ги съчетаем със свежи, леки  минерални вина.

Новият ресторант в Пловдив Smokini изкушава с предястие от спаначени кюфтенца, както и с гратен от патладжан с моцарела и пармезан. Тези две предястия могат да се комбинират с бяло вино или розе, а също и с червено вино. Гратена от патладжан, моцарела и пармезан може да се съчетае с минералното и свежо розе Греус, вино от винена изба Тохун в Поморие, което има добре наситеното, сочно тяло с доста хрупкава структура, много приятен нос на горски ягоди.

dNDr60z(1).jpg

Спаначените кюфтенца, както и кюфтенцата с киноа и пармезан бихме могли да комбинираме с интересния бленд от Шардоне и Гевюрцтраминер на изба Росиди. Това вино доста сполучливо съчетава цветисто-плодови елементи на нос, искрящо е, с премерена дължина на вкус, изпълващо и с приятен завършек. От друга стана бихме могли да вземем червеното вино Гъмза (стар бълграски сорт) на изба Боровица, като леко го охладим и сервираме. То предлага изключително приятен букет от черни горски плодове с лек опушен тон и едва доловими вегетативни нюанси, и има едновременно сочно, плодово тяло, но и добро структурирано с изявени киселини.

Ако сме се насочили към основни предложения (линк) в менюто на този нов ресторант в Пловдив, като например изберем рибни ястия (от всички видове риби и морски деликатеси) или ястия с пилешко месо като цитрусовата сьомга на плоча или калмарите върху листен микс, подходящата комбинация би била с бяло вино или розе.

Морските ястия като калмарите, раците и октопода отлично биха се съчетали с широкоспектърното вино Ай лайк Шопен, направено от австрийския сорт Грюнер Велтлинер. Това вино е изключително минерално във всяка една част на сензитивното възприемане, изпълващо, с дълъг и соленоват вкус и послевкус. Виното е създадено от Алекс Велянов към проекта Търстуайнс, който цели направата на извънрамкови и неповтаряеми вина.

Цитрусовата сьомга в хубавия ресторант в Пловдив може да бъде комбинирана с превъзходното розе Ноу Сейнтс на Винарско Имение Санта Сара, което преплита в себе си като свежест и минералност на нос, вкус и послевкус, така и изявени плодови нюанси в елегантно и стегнато тяло.

Да пием вино за здраве

Виното е най-здравословната алкохолна напитка. То има множество целебни свойства и през вековете е било използвано за лекуване на анемия, за тонизиране и дори са му били приписвани антисептични свойства. Червеното вино се приема като по-полезно от бялото заради по-високото съдържание на полифеноли в него, както и заради повечето витамин Е и антиоксиданти. То съдържа и химичното съединение ресвератрол, което води до така наречения „френски синдром“ или нисък ръст на сърдечно съдовите заболявания и подчертано дълголетие.

Червеното вино повлиява добре различни вируси като херпес и полиомиелит и като цяло помага при лечение на грип и остри респираторни заболявания, бронхит и възпаления на белите дробове. Благодарение на сухите червени вина токсините се извеждат от организма, а имунитета се повишава. Червените вина помагат също при болести на стомашно-чревния тракт, спомага добрия сън и нормализира действието на нервната система и действа като хапче против стрес, умора и депресия.

Белите вина също имат благотворно действие – те помагат при профилактика на артритни състояния и при цистити. Те имат диуретични свойства, укрепват сърдечната дейност, намаляват опасността от тромби. Пенливите вина като шампанското например, стимулират кръвообращението като разширяват съдовете на мозъка.

Разбира се, ако не се консумира умерено, виното може да има и негативно влияние върху човека. За да бъде виното полезно, то за мъжете то трябва да е до 300 мл на ден при концентрация от 12 % на алкохола, а за жените дозата трябва да е на половина.

wine-1761613.jpg

Смята се, че виното и най-вече червеното вино води до по-добър и дълбок сън. То спомага за понижаване на кръвната захар и гори мазнините, като освен това намалява риска от настинка с над 40 %. Виното има способността да ни предпазва от депресия, както и от загуба на паметта. Има и други проучвания, според които червеното вино намалява риска от получаване на сърдечен удар или на инсулт. Виното не съдържа мазнини и холестерол, като в една чаша има около 80 – 100 калории.

Пълна хармония между вино и храна

Заповядайте в иновативния ресторант в Пловдив – Smokini, където ще можете да се насладите на пълна хармония в съчетанието на прекрасна храна и отлични вино. Ако имате колебание за избора, ще получите адекватен съвет от сомелиера за виното, което би било най-подходящо за ястието, което сте избрали. Насладете им се!