Кои предястия са най-характерни за лятото?

Летните предястия са леки, но засищащи и целят да освежат гостите, да ги изкушат да поръчат от селектираната винена листа в този прекрасен нов ресторант на Пловдив, да ги отпуснат и да ги накарат насладят максимално на храната.

Лятото е сезонът на разнообразните зеленчуци и плодове, когато да се готви е лесно, приятно и изкушаващо. През дългите летни дни намираме достатъчно време за всичко, обръщаме по-голямо внимание на това как да се храним здравословно и какво има в блюдото пред нас. Често организмът ни се нуждае от нещо леко за обяд или вечеря, което да засити глада ни, да зарадва сетивата ни и да не ни тежи.

Тъй като лятото е сезонът с най-голям избор на пресни зеленчуци и плодове, ние можем да приготвяме или да си поръчаме в Smokini - новия ресторант в Пловдив разнообразие от ястия, в които тези свежи продукти изобилстват. Освен така обичаните летни салати (линк), понякога ни се хапва нещо повече. Има моменти, в които не сме достатъчно гладни за основно ястие, но бихме хапнали едно или две предястия заедно или след салатата. Предястията обикновено също са леки, предразполагат за удължаване на лежерния обяд или вечеря, както и за още една допълнителна чаша вино през спокойната лятна вечер.

Кои са най-типичните летни предястия

Лятото е най-приятния и чакан сезон през годината, а изборът на пресни и свежи зеленчуци и плодове е наистина впечатляващ. Летните месеци са най-подходящи, за да опитате гратен или рататуй, както и за да поднесете голям брой зеленчуци приготвени по различен начин – тиквички или патладжан, пресни картофи и домати, пресни или печени чушки, различни зеленчукови мусове или пюрета. За десерт можете да се поглезите с поширани круши или ябълки, гарнирани с различни сосове.

Вкусни летни предястия в менюто на Smokini - хубавият нов ресторант в Пловдив

Лятното меню на новия Smokini ресторант в Пловдив изкушава с вкусни иновативни предястия. Те са леки, но засищащи и целят да освежат гостите, да ги изкушат да поръчат от селектираната винена листа в този прекрасен нов ресторант в Пловдив, да ги отпуснат и да ги накарат насладят максимално на храната.

Летните предястия, които заемат важно място в менюто на един от най-добрите ресторанти в Пловдив, и са сред най-поръчваните от клиентите са гратен от патладжан с моцарела и пармезан и спаначени кюфтенца.

ziQmQnr.jpg
dzKVoPa.jpg

Освен тях като летни предястия в менюто могат да бъдат избрани хрупкави тиквички и запържени калмари върху зеленчуков микс, както и ароматни брускети със сурово пушена сьомга. Много вкусни са също отлично приготвените пилешки хапки с корнфлейкс и неустоимите топени сиренца с корнфлейкс. За по-гладните има два вида талиатели – едните са с рикола, бекон и сос Рокфор, а другите са с чери домати, песто и пармезан. Добър вариант за по-гладните са още зеленчуковото ризото и ризотото с морски дарове.

За тези, които искат истински да се поглезят и да зарадват сетивата си има зеленчуково стю с пикантни оризови спагети и сусам подходящо за любителите на веган кухнята, но най-предпочитан е топящия се в устата гъши дроб с карамелизиран плод, свежа мента и кокосови кубчета. Важно е да отбележим, че това ястие е без глутен.

Тук следва да споменем и специално приготвяното от ресторанта обедно меню в ресторанта в Пловдив, където всеки ден присъстват различни предястия за радост на редовните посетители.

Кое е подходящото вино за предястията през лятото

Винената селекция в Smokini ресторанта в Пловдив е внимателно подбрана и особено богата, а почти всички бели вина и розета са подходящи и лесно съчетаеми с летните предястия в менюто. Предястията са свежи и приготвени от здравословни продукти, а те съвсем естествено се съчетават с леки и свежи минерални вина.

ROmp86k.jpg

Гратена от патладжан, моцарела и пармезан може да се съчетае с минерално и свежо розе Греус, специално вино от винена изба Тохун в Поморие, поради подчертано наситеното и сочно тяло с доста хрупкавата структура на предястието в комбинация с много приятния нос на горски ягоди.

Спаначените кюфтенца, както и кюфтенцата с киноа и пармезан бихме могли да комбинираме с интересния бленд от Шардоне и Гевюрц траминер на изба Росиди, тъй като това вино доста сполучливо съчетава цветисто-плодови елементи на нос, искрящо е и се отличава с премерена дължина на вкус, както и с приятен завършек.

Летните предястия бихме могли да съчетаем и с червеното вино Гъмза, което идва от стар български сорт на изба Боровица, ако го сервираме леко охладено. То ще ни донесе изключително приятен букет от черни горски плодове преплетени с лек опушен тон и едва доловими вегетативни нюанси, предлагайки едновременно сочно и плодово тяло, но и добре структурирано с изявени киселини.

DrLmPG6.jpg