Летни салати – свежест през горещия сезон

Свежи и леки, сочни и засищащи – летните салати с богатия си вкус и пъстрота са сред най-големите изкушения в лятното меню на новия ресторант в Пловдив - Smokini.

Лятото, този така чакан и най-приятен годишен сезон, зарежда пазарите с изобилие от най-разнообразни и изключително свежи плодове и зеленчуци. Дните са дълги и горещи, прекарваме времето си навън с приятели и много често вечеряме късно. През лятото обикновено не ни се готви, а ни се хапва нещо леко, но същевременно вкусно и засищащо. Протяжните летни месеци са точното време да се поглезим със студени и охлаждащи храни, сред които челно място заемат плодовете и зеленчуците. Салатите, които е добре да присъстват на трапезата ни през лятото, трябва да са леки, свежи и съобразени с изобилието през летния сезон. Но как можем най-подходящо да съчетаем пресните плодове и зеленчуци в менюто си и да се насладим на богатия им вкус? И какви летни салати можем да си поръчаме в новия ресторант в Пловдив?

Салатите през годините

Салатите като ястие са познати още на римляните и на древните гърци, а общото им наименование идва от солта, с която са били подправяни. С времето салатите все повече се популяризират и започват да се предлагат в най-разнообразни варианти. Различните региони в света си имат традиционно приготвяни салати, с които са известни. Днес не можем да си представим италианската кухня без салатите Капрезе и Цезар. На ясно сме колко популярна е картофената салата в Съединените Щати, и свързваме салата табуле с арабската кухня, а Чобан салата с турската кухня. България пък е позната сред чуждестранните гурме туристи с шопката си салата приготвена от домати, краставици, пипер, магданоз, лук и бяло саламурено сирене.

Салатите днес

Типичните за района класически летни салати днес продължават да ни бъдат вкусни и да присъстват в менюто ни у дома, както и в менюто на новия ресторант в Пловдив. Когато искаме да го разнообразим обаче, можем да отворим сетивата си към нови екзотични нотки и продукти като заложим на дресинг с лимон и портокал, или съчетаем зеленчуците с морски дарове, риба, или леки бела меса. Веднъж приготвени, салатите се сервират по два начина – охладени или леко затоплени според използваните продукти.

Изобилието на зеленчуци и плодове на пазара през летния сезон и въображението на този, който приготвя салатата водят до великолепни резултати с най-разнообразни съставки, дресинги и вкус. Такива са те и в модерния нов ресторант в Пловдив.

Свежи салати в менюто на Smokini - новият ресторант в Пловдив

Салатите заемат почитно място в менюто на един от най-добрите ресторанти в Пловдив  и тяхната консумация се увеличава неимоверно през летния сезон. Те са леки, разхлаждат и освежават гостите на ресторанта, подхождат си с подбраната винена листа и предразполагат за приятни и дълги вечери на открито.

Летните салати, които присъстват в менюто на хубавия ресторант в Пловдив, са на основа рукола, бейби спанак, валериана, ядливи цветя, айсберг, червено зеле, марула, съчетани с други сезонни зеленчуци като краставици, домати, тиквички, чушки, патладжан, а също и варива като киноа, чиа. Често в тези свежи и леки салати присъстват различни сирена, сред които халуми, пушен кашкавал, козе сирене, свежо овче сирене и моцарела. Дресингите са леки и цитрусови, направени с лимон, портокал, зехтин.

В летните салати на новия ресторант в Пловдив присъстват и много плодове като ягоди, малини, ябълки, круши, смокини. Тези салати са особено здравословни и подходящи са сезона.

Сред силно препоръчваните и предлагани в менюто на новия ресторант в Пловдив салати са:

  • Салата Smokini – приготвена от листен микс, сушени смокини, сирене “Рокфор”, тиквено и слънчогледово семе, меден дресинг. Салатата е без глутен и е част от предложенията от вегетарианската кухня
  • Салата с ягоди и халуми
  • Салата от бейби спанак, ябълки, боровинки, орехи – тази салата е на основата на бейби спанак, в съчетание с ябълки, боровинки, карамелизирани орехи и малинов дресинг. Тази салата е подходяща за вегани и вегетарианци и не съдържа глутен.
  • Сред останалите честно поръчвани и интересни предложения в менюто на иновативния ресторант в Пловдив са:
  • Овче сирене с домати и печени чушки – приготвена с домашно свежо овче сирене , розови домати и печени чушки. Без глутен, подходяща за вегетариански.
  • Салата от бейби спанак с жулиени от тиквички, моркови и киноа – поднесена с цитрусов дресинг. Тази салата също е без глутен и спада към веган и вегетарианските ястия.

В менюто на ресторанта в Пловдив присъстват и класики като:

Разбира се, не бива да пропускаме и специалните салати, които присъстват в приготвеното от ресторанта обедно меню на ресторанта в Пловдив.

Летните салати и подходящото вино за тях

Лятото е сезона на белите вина, макар че понякога се изкушаваме и от изстуденото розе. Отлична комбинация за предлаганата в ресторанта в Пловдив салата Smokini е например бутилка Уайт Стори - Врачански мискет на Старо Оряхово. Виното идва от малка бутикова винарна на брега на черноморския бряг, с изключително лимитирани серии вина, преобладавощо бели. Това вино е направено от стар български сорт, който е интензивно ароматен - с ориенталски аромати на гюлово масло, сушени плодове, леки нюанси на индрише, добра плътност на тялото със запазена свежест и приятен финал. Тези аромати на виното най-добре се комбинират именно с приемания като ориенталски плод – смокиня, примесена с ароматното сирене Рокфор подчертано и заоблено от медения дресинг.

За свежите салати от зелен микс и зеленчуци в ресторанта в Пловдив (с или без риба тон) добра комбинация е бялото кюве на изба Вила Юстина, което е с подчертана свежест и зеленина на нос, както и със свежо, сухо и минерално тяло.

Полезни за здравето

Салатите от свежи зеленчуци и плодове са препоръчителна храна в много диети поради ниското съдържание на калории в тях, а използваните продукти са изключително полезни за целия организъм. Консумирането на пресни сезонни и то местни плодове и зеленчуци е от още по-голяма важност поради витамините и минералите, които ни носят. Именно заради това се предлагат толкова много и различни салати в новия ресторант в Пловдив.

Краставиците, например, са най-добрата хидратираща и освежаваща храна и именно поради това са изключително търсена съставка в салатите през горещите летни месеци. Те имат високо съдържание на вода, свеж вкус, електролити и много витамини. Често се използват за облекчаване на възпалителни процеси в тялото. Доматите пък са богати на антиоксиданти и витамин С. Къдравото зеле също съдържа много аминокиселини. Спанакът ни носи щедри дози витамин С и Е, протеин, фибри, желязо и бета-каротин. Така вкусният патладжан е богат на хлорогенова киселина, тя бори лошия холестерол и има антибактериални способности.

Узрелите под слънчевите лъчи дини и пъпеши помагат в борбата ни срещу дехидратирането и намаляват кръвното налягане. Динята съдържат редица витамини от група В, С, А, както и магнезий и калий. Пъпешът е богат на фолиева киселина и калий, на витамини и фибри, на магнезий и мед.