Летни ястия – кои са най-добрите храни за летния сезон?

Летните ястия изкушават сетивата ни и внасят в ежедневието ни истинска свежест и наслада. Леки супи, богати зеленчукови ястия, вкусни блюда от пиле, риба и морски дарове, които ни засищат, но ни карат да се чувстваме леки… опитайте ги в новия Smokini ресторант в Пловдив, в сърцето на града.

Горещите летни дни ни предразполагат към хапване на леки ястия, лесно и бързо приготвени от свежи и пресни зеленчуци, с малко термична обработка. През летните месеци жадуваме да сме навън, намаляваме времето което прекарваме в кухнята и често похапваме постни ястия или ястия с леки меса. И тъй като искаме да избегнем усещането за тежест в корема, ние често залагаме на свежи и здравословни блюда, които могат да ни заситят и в същото време да ни накарат да се почувстваме леки.

През лятото всички ние имаме най-голям избор на пресни зеленчуци и плодове, можем да си приготвим сами различни вкусни неща за хапване. Разбира се, можем и да се поглезим като си поръчаме разнообразие от специалитети богати на свежи продукти в Smokini модерният ресторант в Пловдив. В допълнение на често избираните летни салати (линк) и летни предястия (линк), в основното и в обедното меню новия ресторант в Пловдив има и богато разнообразие от летни ястия – засищащи, но също леки и свежи.

Кои са най-типичните летни ястия?

Лятото е благословен сезон, през който зеленчуците са не само разнообразни, но и в изобилие. Събрали слънчевите лъчи, зеленчуците през този сезон са особено вкусни за хапване и затова се използват в приготвянето на почти всяко лятно ястие. Зеленчуците залягат в основата на студените супи, на разнообразните салати, както и при като  всички морски деликатеси и риба, а също и специалитетите с пилешко месо.

Сред най-типичните летни ястия се нареждат тези на основата на тиквички, патладжани, чушки, пресни картофки, розови домати и т.н. приготвени по различен начин и в разнообразни комбинации. Местото, използвано в тези ястия е няколко основни вида. Това са рибни ястия, като например пъстърва, лаврак или ципура, нo също и хек, треска, ватос и нилско костур. Други предпочитани морски деликатеси са мидите и рапаните, калмарите и скаридите, но също октопод, раци и омари. Рибните ястия се комбинират изключително добре с пресни, запечени или гриловани зеленцуци, както и с пюрета. Пилешкото месо също е сред предпочитаните продукти, използвани в летните ястия. То може да се приготви на скара без мазнина, като може да бъде поднесено като част от салата или с гарнитура от зеленчуци и пюрета.

Леките летни ястия в менюто на Smokini - иновативния ресторант в Пловдив

Специалното лятно меню на модерния ресторант в Пловдив изкушава с иновативни ястия, чиито вкус може да бъде обогатен с чаша или две вино.

Летните ястия, на които залага новия ресторант в Пловдив и които са особено предпочитани от клиентите са цитрусовата сьомга на плоча с бейби спанак, киноа и жулиени от тиквички и моркови; както и калмарите върху листен микс. Останалите предложения на хубавия ресторант в Пловдив - Smokini  включват лаврак на скара и пъстърва на скара, сьомга филе с ориз, киноа и сусам, филе от нилски костур, пилешко филе по критски с микс от избрани сирена, гарнирано с талиатели от моркови и два вида сусам, пилешко филе със смокини и течно Бри, гарнирано с пюре от моркови. Друг добър избор биха били пилешкото филе със зеленчуци на скара и пилешките късчета с хрупкави зеленчуци, като и двете ястия са без глутен.

Предложенията за вегетарианци включват хрупкави тиквички, топени сиренца с корнфлейкс и домашно приготвено сладко от боровинки, а веганите могат да си поръчат зеленчуково стю с пикантни оризови спагети и сусам.

Кое е подходящото вино за ястията през лятото?

Специалната винената селекция в Smokini ресторанта в Пловдив е подбрана с усет към предлаганите ястия. По традиция летните ястия се предпочитат в комбинацията на бели вина и розета и това важи и за летните ястия от меню на ресторанта.

Доста добра комбинация за морските ястия като калмарите, раците и октопода например, е широкоспектърното вино "Ай лайк Шопен ", направено от австрийския сорт Грюнер Велтлинер. Това вино е изключително минерално във всяка една част на сензитивното възприемане, изпълващо, с дълъг и соленоват вкус и послевкус. Създател на това вино е Алекс Велянов като то е част от "Търстуайнс", проект целящ направата на извънрамкови и неповтаряеми вина.

Цитрусовата сьомга в менюто на ресторанта в Пловдив бихме могли да я комбинираме с превъзходното розе "Ноу Сейнтс " на Винарско Имение "Санта Сара ", което преплита в себе си както свежест и минералност на нос, вкус и послевкус, така и изявени плодови нюанси хванати в елегантно и стегнато тяло.