Пролет в Smokini

Пролетта е прераждане, събуждане за нов живот. Дните стават по-дълги, по-топли и по-приятни, а човешката душа се стопля. През пролетта е добре да приемаме повече плодове и зеленчуци, да правим разходки на свеж въздух, да поглезим сетивата си.

Пролетта носи пъстра палитра от цветове, събужда природата, сгрява душите ни и ни носи надеждата за настъпването на по-добри дни – светли, топли и хармонични. През пролетта е добре за нас да приемаме повече плодове и зеленчуци, да правим разходки на свеж въздух, да не се претоварваме с много работа и да се занимаваме повече с любимите си хобита.

Пролетта е прераждане, по време на което цялата природа се събужда за нов живот. Дните стават по-дълги, по-топли и по-приятни, а човешката душа се съживява и стопля. Smokini – иновативният ресторант в Пловдив ще организира специална пролетна изненада за гостите си на 21, 22, 23 Март. По време на дългия уикенд в ресторанта в сърцето на Пловдив ще се поднасят ястия, които зареждат организма с енергия.

“Ако нямаше зима, пролетта нямаше да е толкова приятна”
Ан Брадстрийт

Magnolia trees - blossoming during spring

Пролетта и събуждането на природата

Нежният допир на пролетното слънце пробужда природата и носи в сърцата ни радост, хармония и надежда за топло време и спокойни весели дни. Денят става по-дълъг, светлината в дните ни се увеличава и нашето настроение се подобрява. Пролетта е символ на новото начало, на следващия шанс, който ни се дава, за да направим живота си по-добър. Пролетта се събужда, а с нея трябва да се събудим и ние, да почистим къщите си, да подредим живота си, да започнем на чисто. Такова събуждане на сетивата и душите ще предложи и Smokini – иновативният ресторант в Пловдив по време на дълъг уикенд от 21-23 Март.

Пролетта е най-очакваният сезон, в който всяко човешко същество жадува да види поникващата зелена трева, подаващите глава бели кокичета и уханни минзухари и зюмбюли. Ние с радост се избавяме от сивотата на последните зимни дни, от мрачните мисли и тъгата. Отваряме душите си за новия живот, за новите предизвикателства и мечти.

Eggs, avocado and tomatoes

Правилното хранене при пролетна умора

През пролетта много хора започват да чувстват пролетна умора, която обикновено се изразява в отпадналост, лесно изтощаване, главоболие, безсъние и лошо настроение. Организмът е изтощен от липсата на пресни плодове и зеленчуци, от недостатъчно движение и от мрачното време. За да се възстанови тонуса, следва да се храним правилно, да се разхождаме сред природата на чист въздух и слънце, да проветряваме често помещенията, както и да си осигуряваме достатъчно пълноценен сън през нощта, както и следобеден сън когато това е възможно.

Освен това трябва да се храним здравословно, да консумираме много сурови сезонни зеленчуци и плодове, да пием поне по 2 литра вода на ден. Препоръчително е да приемаме и различни хранителни добавки – минерали и витамини. Вижте какви свежи продукти препоръчва екипът на модерният ресторант на Пловдив, както и какво трябва да бъде захранването на организма ни през пролетта.

Collection of vegetable-based juices

Как да захраним организма си за пролетта?

Пролетта настъпва, а с нея се увеличава желанието ни за добър тонус и прочистване на организма. Известен като детоксикация, процесът по пречистване има много добър ефект върху тялото. В началото може да се появи главоболие, но това е добър знак, че организмът ни се чисти. Процесът подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите, премахва следите от умора, прочиства кръвта ни.

При детоксикацията подходящият хранителен режим, както и правилното захранване след това са много важни. През този период трябва да се ограничат захарта, солените и лютите храни, мазните меса, олиото, картофите. Те трябва да се заменят с огромни количества плодове и зеленчуци, извара, леки меса приготвени на пара, както и яйца, грах и леща. Ядките също са позволени, като е добре да са сурови. Киселото мляко, комбинирано с пресни плодове също е полезно. По време на детоксикация, следва да се пие голямо количество вода, прясно изцедени сокове, като алкохолът и кафето трябва да се намалят до минимум. Този процес следва да се спазва поне две седмици, за да има ефект, а след това този лек режим на хранене следва да се спазва доколкото може.

Vegetable salad

Свежите продукти за пролетта

Зеленчуците през пролетта са свежи, цветни и сочни. Те радват очите ни и ни помагат да се заредим с енергия и витамини, които са ни така нужни след дългите зимни месеци. Тъй като точно през лятото има най-много нитрати в зеленчуците, трябва да си купуваме само такива зеленчуци които са чисти или био, с доказан произход и отглеждани при специални условия. В тях се съдържат така нужните ни полезните вещества, но няма вредните изкуствени торове.

Преди да се консумира маруля или зелена салата, тя трябва да бъде накисната за 2 часа в преварена вода, за да се отцедят от тях нитратите, тежките метали и пестицидите. След това те трябва хубаво да се измият. Мястото, което е най-близо до дръжката на зеленчуци като тиквичките или краставиците например, съдържа най-много нитрати и е по-добре да бъде изхвърлено. Ето кои са най-полезните зеленчуци, с които трябва да се храним според екипът на новия ресторант в Пловдив.

An egg and asparagus with bacon

Кои са най-полезните зеленчуци, които зреят през пролетта:

Аспержи – този полезен зеленчук расте от февруари до юни. Той успокоява стомаха, има диуретичен ефект, витамин А и К, както и много фибри.

Краставици – вкусни и сочни, краставиците хидратират, като съдържат витамини от група Б и витамин С.

Домати – доматите имат много разновидности, но всичките съдържат много антиоксиданти, биотин и витамин С.

Зелен лук – този зеленчук съдържа лутеин, както и витамин А, но също витамини К и С.

Репички – отлично допълнение на пролетната салата, репичките съдържат витамин С и са полезни за храносмилателната система и за косата.

Праз – изключително полезен, празът съдържа фолиева киселина, както и витамини В6, С и К.

Лук – този зеленчук е на трапезата ни по всяко време от годината, тъй като е много полезен. Лукът има антибактериални свойства, съдържа антиоксиданти и ни помага при пролетни алергии.

Зеле – този зеленчук е пълен с витамин С, както и с пробиотици, витамини Е и А.

Моркови – изключително полезни, морковите съдържат голямо количество витамин А, В, С и К. За да могат да се усвоят витамините в морковите, те трябва да се консумират с малко мазнина.

Кале – къдъравото зеле е много полезно, тъй като съдържа голямо количество аминокиселини, както и антиоксиданти.

Маруля – натуралната и прясна маруля съдържа множество минерали, витамини и антиоксиданти.

Спанак – този зеленчук съдържа много бета-каротин и желязо, витамин С и Е, протеин и фибри.

Лапад – здравословният пролетен зеленчук съдържа голямо количество минерали, витамини, въглехидрати и белтъчини.

Зелен боб – този зеленчук съдържа манган, както и витамини К и В, бета каротин и други антиоксиданти.

Грах – вкусен и полезен, грахът съдържа фолиева киселина, витамини А, К и С.

Цвекло – цвеклото е много подходящо за пролетни салати. Съдържа множество антиоксиданти, желязо, калций и магнезий.

Броколи – изключително свежи през пролетта, броколите съдържат цинк, магнезий, калций, както и витамини А и С. Те заздравяват костите и имат анти-стареещи свойства.

Карфиол – този зеленчук има противовъзпалителни свойства и съдържа много витамини С и К. Освен това, той е богат на антиоксиданти.

Брюкселско зеле – разрязани на две, малките топчета брюкселско зеле са идеални за пролетна салата. В тях има високо съдържание на омега 3 мастни киселини и калций, като имат също противовъзпалителни свойства.

Патладжан – този пролетен зеленчук съдържа много витамини и минерали, има антибактериално действие и антиоксидантен ефект.

Царевица – този зеленчук съдържа много фибри и антиоксиданти, като така спомага на тялото ни да се прочисти.

Бамя – бамята може да се намери в края на пролетта. Тя съдържа фолиева киселина, витамин А, В и С, както и желязо, калций и магнезий.

Sliced lemon on wood platter

Специална Пролет в Smokini – модерният ресторант в Пловдив

Специални пролетни дни ще бъдат организирани в Smokini – иновативният ресторант в Пловдив в дните от 20, 21, 22 Март. По време на тези 3 дни в ресторанта в сърцето на Пловдив ще се поднасят ястия, които зареждат организма с енергия. Ето как ще изглежда специалното меню в модерният ресторант на Пловдив през дългия уикенд 20, 21, 22 Март.

Изборът на салати е тематичен:

  • Листен микс с бейби спанак, ягоди, козе крема сирене, пълнено със сладко от смокини, овкусени с Малинов винегрет.
  • Пълнен домат с Филаделфия и билки върху канапе от айсберг с папардели от краставица, сос от нар, поръсени с пепел от маслини, пармезан и чипс от бекон.

Ще предложим паста и ризото, както следва:

  • Паста с пресни зеленчуци и спанак.
  • Ризото с шафран и скариди.

Основните ястия в специалното пролетно меню включват:

  • Сьомга филе запечено със спаначен дип.
  • Пилешко филе със страчатела и сушен домат, запечена с билкови трохи, гарнирано с крем от пресни зеленчуци и маслено лимонен сос.
  • Свинско бон филе овкусено в пресни билки, с манатарки и уиски сос.

За вегетарианците

  • Ще предложим вариация от пълнени зеленчуци (домат с мус от сирена, тиквички с крема сирене и спанак, патладжан с рататуй и моцарела).

Десертът ще е изкушаващ 

  • Двуцветен шоколадов мус с Криспи бисквитки и хрупкаво пралине, гарнирано с пълнени смокини.
  • Заповядайте да посрещнем пролетта в Smokini - модерният ресторант в Пловдив! Може да намерите събитието тук.