Смокините - плодове на дълголетието

Сладкото изкушава голям процент от нас, но носи и доста вреди на организма ни. За щастие обаче захарта може да се замени с плодове. Едни от най-полезните и древни плодове са смокините, които са дали името си на Smokini - иновативния ресторант в Пловдив.

Кухнята на Smokini – модерният ресторант в Пловдив, залага на свежи и качествени съставки, които не само обогатяват вкуса на предлаганите ястия, но и носят здраве и добър тонус на гостите, които са ги поръчали. Сред продуктите, които намират често приложение в кухнята са и смокините. Тези полезни древни плодове са дали името си на Smokini - новият ресторант в Пловдив

Fig_open.jpg

Смокините – произход и история

Познати на човечеството още от самото зараждане на цивилизацията, смокините се споменават за пръв път в Стария завет на Библията. Едно от дърветата в Райската градина е смокиня, и именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението и изгонването им от рая. Приема се, че смокиновото дърво е било култивирано за пръв път в Древен Египет, а днес са разпространени в Средна и Мала Азия, на Балканите и по Средиземноморското крайбрежие.  Смокините са култивирани и се отглеждат с цел търговия най-вече в Азия, в Южна Европа, а също в Централна и Южна Америка.

Смокиновите храсти имат по 4 или 5 клона, като резитбата им се прави два пъти в годината – през есента и през пролетта. Оплождането на цвета става, чрез смокиновата оса, официално наричана Blastophaga. Най-популярните сортове в България са Поморийска 24, Мичуринска 10 , Брънсуик, и други.

Figs.jpeg

Смокините – особености на плода

Смокините са плодовете на смокиновото дърво, което вирее най-добре в субтропичните и в тропичните климатични зони. То се отглежда лесно, тъй като не е претенциозно към почвата или към климата, издържа на горещини и може да вирее на бедни почви, а това ги прави лесни за отглеждане. Смокиновото дърво може да достигне от три до десет метра височина, като листата му са големи, а плодовете му напомнят малки торбички с различна големина – обикновено около пет сантиметра, но има и по-малки, както и по-големи по размер смокини. Цветът на смокините се променя – първо е светло зелен, после тъмнозелен и накрая кафяв при пълното узряване.

Хранителният състав на смокинята включва белтъчини, мазнини, смилаеми въглехидрати, захари и фибри, както и вода. При сушените смокини нивата на тези вещества са в пъти по-големи от тези в суровите смокини.

Figs_dark.jpg

Смокините – какви продукти могат да се направят с тях

Смокините са изключително вкусни и сладки плодове. Те могат да се хапват:

Сурови – пресните или сурови смокини се продават през пролетта и лятото и могат да се консумират директно сами или в плодова салата с други плодове.

Сушени смокини – тях можете да ги намерите по всяко време на годината. Те са сушени или сушени на пара.

Замразени, захаросани смокини – в България този вид смокини не е разпространен. Най-често тези смокини се срещат като внос от Гърция или Турция.

Консервирани смокини – това са цели смокини, консервирани в сладка или мармалади.

Сироп от смокини – приготвен от смокини, този сироп се ползва като дресинг за сладкиши и сладоледи.

В кухнята на Smokini - новият ресторант в Пловдив смокините се ползват както пресни, така и сушени.

Fig_green.jpg

Здравословни лечебни свойства на смокините

Смокините са хубав, здравословен плод с добро влияние върху човешкия организъм. Те съдържат умерени дози витамини В1, В6 и К, а също и умерени дози минерали като калий и манган, натрий, калций, желязо, фосфор, както и бета каротен. Трябва да знаем и да помним, че сушените смокини имат умерен към висок гликемичен лоудинг и индекс. В същото време, в 100 грама сурови смокини има едва 74 калории, при сушените те са 249 калории.

Някои хранителни вещества в смокините се увеличават при изсушаването им. Количеството минерали и фибри при тези изсушени смокини също е много високо. Като цяло смокините засищат и се усвояват лесно от организма, спомагат храносмилането, намаляват холестерола, понижават риска от сърдечни заболявания, могат да помогнат при заздравяване на рани и при лечение на кашлица. Смокините се препоръчват за хора с анемия, както и за хора страдащи от заболявания на черния дроб и далака. Смокините нормализират ритъма на сърцето и са полезни в случай на наличие на тромби.

Количеството на минерала калий, което съдържат смокините е почти толкова голямо както при ядките. Желязото в смокинята е повече от това в ябълката. А две големи смокини набавят количеството калций, който се съдържа в половин чаша мляко.

salad-1672505_1920.jpg

Здравословни рискове, свързани с консумация на смокини

Има някои рискове, които са свързани с консумацията на смокини:

  • Алергични реакции – алергичните реакции към смокините са доста рядко явление, но все още съществуват. Хората, които са алергични към смокините трябва да ги избягват, дори когато те са термично обработени.
  • Наличие на оксалати – смокините съдържат оксалати. Това са естествени съединения, които кристализират ако попаднат в тялото в голяма концентрация и могат да предизвикат здравословни проблеми, тъй като при този процес отнемат калий от тялото. Застрашени са онези хора, които нямат здрав стомашно-чревен тракт и прекаляват с консумацията на смокини.
  • Серен диоксид и сулфити – понякога сушените смокини биват третирани със сулфити и серен диоксид, за да могат да запазят търговския си вид или да бъдат консервирани. Те обаче, могат да предизвикат алергия при чувствителните към серни продукти хора. За щастие, био смокините сертифицирани като такива не съдържат сулфити.
Two_Figs.jpg

Правилен избор и съхранение на смокините

Суровите пресни смокини много бързо се подават на ферментация и затова те трябва да бъдат консумирани до един два дни. Когато избира смокини от пазара, екипът на Smokini - новият ресторант в Пловдив,  следи тяхната кожа да не бъде разкъсана, а мека и гладка, а цветът им трябва да бъде зеленикаво-кафяв. От долната страна на плода, където е пъпчето следва да е изсъхнало, а през него да се процеждат ситни капчици с нектар от сърцевината. Смокините трябва да са меки на пипане, но не прекалено. Пресните смокини могат да се съхраняват в хладилник до два дни, а замразяването им е възможно в захаросана вода и при специални условия.

Cheese_and_Figs.jpg

Интересни факти за смокинята

Смокиновото дърво няма цвят, а плодът се развива в съцветие, съставено от множество цветове. То е почти затворено, с много мънички цветчета, които са подредени по външната му повърхност. Тези съцветия побират по две хиляди цвята и в един момент се превръщат в съплодия. Ние хапваме женските съплодия, наричани фиги. Мъжките съплодия, наричани каприфиги, се ползват за направата на сладко от зелени смокини в края на месец май.

Смокинята е от рода на фикуса, част от семейство Черничеви. Тя е сред най-древните култивирани растения, като първо се появява в Мала Азия, през 9 век преди новата ера започва да вирее в Гърция, а до Северна и Южна Америка достига през 16 век. В България смокините зреят в началото на есента. Те се берат на няколко етапа в зависимост от предназначението на плодовете. Пресните сурови смокини не издържат дълго, като съхранението им е до два или три дни.

Екипът на Smokini - приключенският ресторант в Пловдив смята, че смокините са чудесен заместител на шоколадовите бонбони и са добър вариант при диета. Подходящи са за консумация с кисели ябълки или вишни.

Fig_Salad.jpeg

Смокините и тяхното място в кухнята на Smokini ресторанта в Пловдив

Смокините могат да се използват при приготвянето на различни салати, основни ястия и десерти. В кухнята на Smokini – иновативният ресторант на Пловдив, те заемат специално място. Сред най-поръчваните и любими салати в Пловдивския ресторант е салата Smokini, която предлага вкусна комбинация от свеж листен микс, сушени смокини, синьо сирене, слънчогледово и тиквено семе, полята с меден дресинг.

Друго ястие, предлагано от ресторанта в Пловдив, в което се залага на смокини е пилешкото филе, поднесено с течно сирене Бри и с ароматни смокини, и гарнирано с пюре от моркови. Сред десертите истинско изкушение представлява домашния нуга сладоледен десерт със смокини. Заповядайте да ги опитате и да се уверите в техния уникален вкус!