Готвачът на Стинг: интервю с Тай Лопез

Стинг заедно със Шаги направиха два великолепни концерта в Античния театър в Пловдив миналата седмица, а ресторант Smokini имаше огромна привилегия и удоволствие да бъде домакин на дългоочаквания екип и да бъде ресторантът, който посрещна и нахрани музикантите по време на посещението им в града.

Подготвяхме се за това от дълго време и го запазихме в тайна, докато проектът не приключи. Готвачът на Стинг подготви ястията за него и Шаги в кухнята ни, докато кулинарният отбор на Smokini приготви менюто за закуска, обяд и вечеря на музикантите, бек вокалите и организационния екип на концерта. Днес, можем смело да ви разкрием, че екипът на ресторант Smokini прекара два незабравими дни, изпълнени с много емоции, усмивки и песни.

Освен че, споделяме нашите емоции и впечатления с вас, ние ще ви представим и едно интервю, което направихме с Тай Лопес - шеф готвача, който подготвя храната за Стинг и много други знаменитости, както ще разберете от разговора ни.

Едно интервю за любителите на добрата музика, кулинарията и приключенията. Насладете се!

Smokini: Здравейте и добре дошли в ресторант Smokini в Пловдив! Знаем, че сте изключително зает и не искаме да ви притесняваме с въпроси, докато подготвяте храната за Стинг и Шаги, но не можем да устоим. Ресторант Smokini се определя като приключенски ресторант. Кажете ни кое е най-голямото ви кулинарно приключение досега?

Тай Лопес: Цялата ми житейска история е едно голямо приключение. За пръв път влязох в професионална кухня, когато бях само на 15 години. Работех зад кулисите в музикалните зали в Лондон. Готвех, миех, помагах и напредвах в музиката. Работех и се обучавах от много готвачи, а после обикалях по света с различни артисти, а не само със Стинг. Така че аз все още съм в това приключение.

Tai_Lopez_0.jpg

Smokini: Какви са вашите наблюдения - когато пътуват хората искат да опитат нещо ново или да хапнат любимото си ястие?

Тай Лопес: Много зависи. Понякога хората искат да опитат нещо ново, а друг път се нуждаят от комфорт и искат да опитат познатата им домашна кухня. Истинско изкуство е да можеш да разчетеш това, така че понякога да ги провокираш с нещо ново, а друг път да им предложиш вкусно домашно ястие, което те познават и обичат.

Tai_Lopez_2.jpg

Smokini: Как бихте описали вашия стил на готвене?

Тай Лопес: Моят стил е съчетание от различни по националност кухни, със силно влияние от азиатската, афро-карибска, модерна европейска и американска кухня. Опитвам се да разбера вкуса на американците, англичаните, италианците, испанците, различните европейски култури, както и на австралийците и азиатците. Взел съм по нещо от различните хора, които срещнах през годините, и това сега ми помага защото готвим за толкова много различни хора. А хората наистина оценяват когато са далеч и пътуват, а аз им приготвя нещо много близко до тяхната родна кухня. Така че моята култура идва от космополитния град Лондон, а моят стил е модерната световна кухня.

Tai_Lopez_3.jpg

Smokini: Какви са вашите наблюдения - когато пътуват хората искат да опитат нещо ново или да хапнат любимото си ястие?

Тай Лопес: Много зависи. Понякога хората искат да опитат нещо ново, а друг път се нуждаят от комфорт и искат да опитат познатата им домашна кухня. Истинско изкуство е да можеш да разчетеш това, така че понякога да ги провокираш с нещо ново, а друг път да им предложиш вкусно домашно ястие, което те познават и обичат.

Tai_Lopez_4.jpg

Smokini: Бил ли сте в България преди?

Тай Лопес: Да, идвал съм тук. Бях в България с Роджър Уотърс не много отдавна за концерта му в София. При този конкретен проект готвех за цялата група, осигурихме храна за 100-120 човека от екипа на турнето, включително за Роджър Уотърс, който се храни с целия си екип. Имаше голям бюфет с много хубава храна и всички сядаха да хапнат в трапезарията като голямо семейство. Беше много подобно на турнето на Стинг, така че се радвахме на семейна атмосфера. Храната много сближава всички, когато са на път. При Стинг групата е по-малка, но при Роджър Уотърс беше по-голяма.

Tai_Lopez_5.jpg

Smokini: Коя част от турнето най-много ви харесва?

Тай Лопес: Най-много се радвах, когато местните деца във всеки град, в който отивахме със шоуто на Роджър Уотърс, получаваха шанса да дойдат и да бъдат на една сцена с него. Около 20 деца се качват и изпълняват определена част от песен "Hey, teacher, leave those kids alone". Тези деца бяха поканени после да дойдат и да опитат бюфета, а трапезарията беше пълна с всички тези сладкиши. Те виждаха огромния бюфет и бяха толкова развълнувани. Виждаха хладилника, пълен с безалкохолни напитки и питаха: "Наистина ли мога ли да взема това, което искам?" Така че те си изкарваха страхотно, а за мен беше хубаво да видят децата да се забавляват и да бъдат толкова щастливи.

Tai_Lopez_6.jpg

Smokini: Запознат ли сте с българската кухня?

Тай Лопес: Виждам разнообразната храна, която приготвяте в кухнята. Смятам, че има влияние от италианската и гръцката кухня. За мен е много интересна комбинация.

Smokini: Опитахте типичната ни салата вчера по време на обяда - краставици, домати, сирене. Нарича се „Шопска“ и се предлага с люта чушка и маслина...

Тай Лопес: Да, беше много хубава. Ще се опитам да я запомня, тъй като беше много вкусно! Цялата храна, която опитах при вас, беше отлична.

Smokini: Имате ли любим български продукт?

Тай Лопес: Засега не мога да кажа. Последният път не получих възможността да пазарувам, този път просто ме заведоха в един супермаркет, който може би не беше най-добрият. Така че, нямах много време да разгледам различните пазари и да видя сам или да имам време на това пътуване. Но бих искал да се върна.

Smokini: Харесва ли ви да експериментирате в кухнята?

Тай Лопес: Много ми харесва! Мисля, че е експериментирането е чудесен начин да подобряваш готвенето си. Винаги е добре да се опитват нови неща, защото никога не знаете какво може да откриете. Колкото повече разбирате вашите вкусове - сладкото, киселото и соленото, балансът между тях, толкова по-добре. Езикът има различни части, които предават вкуса. Колкото по-добър готвач ставате, толкова по-лесно може да създадете нещо в съзнанието си и да знаете как ще бъде то на вкус, когато го приготвите.

Tai_Lopez_7.jpg

Smokini: Как можете да определите готвенето?

Тай Лопес: В крайна сметка готвенето е наука, така че като индивидуален готвач аз искам да се усъвършенствам в тази наука. Това е страст, която ме води. Готвенето е задвижвано от емоция. Има вълнение в това да създаваш неща и колкото повече разбираш и опознаваш храната, толкова повече идеи имаш. Талантът е вроден, но хората които не са дарени с него, могат да се научат да спазват рецептите и пак да получат желания ефект.

Smokini: Вие сте били в много страни, коя кухня смятате за най-вълнуваща?

Тай Лопес: Харесвам много различни страни по различни причини. Страшно ми хареса пътуване до Аржентина, когато видях как приготвят барбекю и как пекат месото на открит огън. Сега има толкова много съвременни техники и готвенето се превръща в наука. Но в крайна сметка, ако знаете как да приготвите месо добре на традиционния открит огън - това е истинско съвършенство. На тези умения се наслаждавах навсякъде в Южна Америка от Чили до Аржентина. Преди няколко години бях на турне с Пол Макартни в Южна Америка. Тогава също научих много по време на това пътуване.

Tai_Lopez_8.jpg

Smokini: Избрахте нашия ресторант въз основа на посещение от един от вашите членове на екипа - той фотографира и опита нашата храна. Разкажете ни повече за това.

Тай Лопес: Да, имаме цял екип, който се грижи за местните продукции, страните които ни канят и плащат за шоуто. Ние разчитаме на местния екип, за да покрием всички услуги като тази да се нахрани екипа и да ми се предостави място за готвене. Така са ви намерили, а сега сме тук заедно.

Smokini: Smokini оправдава ли очакванията ви?

Тай Лопес: Напълно, да. Беше прекрасно преживяване! Срещнахме екипа, много нови хора и това е част от живота - да опознаем хората, да сме приятелски настроени един към друг, тъй като ние сме едно голямо семейство на тази планета, а хората забравят това. По света има толкова много лудост. Срещам се с много различни култури и винаги си прекарвам добре. Така че, да - вие наистина сте много добри!

Smokini: Какво мислите за кухнята ни?

Тай Лопес: Честно казано, наистина се насладих на храната, която приготвяте. Изглежда, че имате доста готвачи в кухнята! Работил съм с много други кухни, където екипът е много по-малък. Но пък вие имате опцията да произвеждате много храна много бързо, така че вие сте наистина много бързи в кухнята. Имате добър отбор и те всички са запалени и щастливи. Те работят добре заедно и искат да научат още, така че можете да ги насърчавате още повече, за да стигнат нови нива, защото виждам способностите им. Това е фантастичен семеен ресторант с фантастична храна. Изглежда страхотно, използвате само свежи съставки и не можете да объркате, ако следвате тази формула. От вашето виждане зависи къде искате да отидете. Има много конкуренция, ресторанти с Мишлен звезди, но аз не мисля, че това винаги е необходимо. Щом успявате в това, което правите сега и имате достатъчно клиенти, нямате нужда от звезди Мишлен.

Tai_Lopez_9.jpg

Smokini: Когато готвите, има ли съществени съставки, без които не можете?

Тай Лопес: О,да! Основите - чесън, лук, джинджифил, моркови. Нуждая се от всички основни съставки, а също имам нужда от зехтин, подправки, пипер, сол. Харесва ми да имам всички сухи съставки като ориз и зърнени култури. Също така обичам да изляза и да си купя свежи продукти, когато пътувам. Аз не планирам, отивам да видя какво има и готвя според наличността. Понякога правя малки планове, но след това те се променят според това, което намирам и което изглежда добре. Често за кратко време трябва да намеря съставки и да подготвя ястие. Така че това е предизвикателство.

Smokini: Какво е любимото ястие на Стинг?

Тай Лопес: Стинг много обича всякакви видове риби, а също и различни супи. Обича да се храни здравословно, харесва органичните храни, кафяв ориз, пълнозърнести продукти, храна която не е преработена твърде много. Знам, че обича да се храни здравословно и интуитивно се опитвам да му приготвя такава храна. Опитвам се тази храна да бъде също лека, тъй като той е артист и трябва да се качи на сцената, така че не поднасям нищо прекалено тежко.

Smokini: Предизвикателство ли е да готвиш за Стинг и Шаги?

Тай Лопес: Да, така е, но всяка работа е предизвикателство. За мен това е добро предизвикателство, защото наистина му се радвам. Знам, че мога да готвя всички тези различни ястия. И ми е много хубаво като видя как хората се наслаждават на храната, която съм приготвил. Обичам да получавам обратна връзка от тях. Сега със Шаги, мога да приготвям ямайско-английски ястия, защото нося тази култура в мен. За мен е голямо удоволствие да приготвя ястия от карибската и ямайската кухня за Шаги. Всъщност вече съм приготвил нещо в кухнята - направих гювеч с говеждо месо и паприка, чили чушлета и подправки, като го готвих много дълго време, за да може месото да омекне. Така че, гювеча се готви около 4.30 часа, за да стане перфектен и сега е готов в кухнята. Направих и подобно ястие ямайско-карибско пиле, подправено с червен пипер, чесън, джинджифил, лютив пипер, лимон и пролетен лук. Мариновах го за час-два, след това го сложих във фурната на висока температура, за да получа хубав загар. След това в гювеча приготвих чушки, лук и моркови с други карибски подправки, подобни на тези за пилето, и съчетах всичко със соев сос и няколко други съставки, сок, вода и после оставих всичко това да се готви. Това е пикантно ястия в карибски стил. Говеждото месо е подобно, но малко по-различно.
Също така направих ястие, което наричам "ориз и грах" - това са карибски ориз и бобови зърна. Оризът се приготвя в сока на бобовите зърна с кокосово мляко, мащерка, чесън и лют пипер. Той поема този аромат и малко от цвета на боба. Това е традиционно ямайско ястие.

Smokini: Виждате ли разлика в месото тук в България? Особено при говеждото месо?

Тай Лопес: Месото е различно навсякъде. Месото, което купих за тази яхния отне много време докато се сготви, но ямайското месо също може да бъде такова. Качеството на месото зависи от това как са се грижили за животните. Ако са се грижили добре, месото може да бъде много добро. В страни като България, традиционния стил на животновъдство и качеството на храната са много добри. Виждам доматите и всички сортове тиквички, различните цветове, свежестта и вкуса. Имате много качествени съставки.

Smokini: Можете ли да ни кажете някоя смешна ситуация от вашето готвене?

Тай Лопес: Мога да ви разкажа една смешна история за готвач на едно от големите музикални събития в Лондон за големите награди. Трябваше да направим кетъринг и да готвим за много хора. Доста е трудно да се готви за повече от 50 000 души. Един от готвачите използва допълнителна кухня, за да изпече около 300 порции лазаня, но докато се върне да ги види, всички били изгорени. Когато нещата се объркат в кухнята, на момента не е весело, но по-късно, когато стрес ситуацията премине всъщност е много смешно. Той е добър готвач и не е негова вина, но по някакъв начин това се е случило. Такива неща се случват в кухнята и трябва да се преодоляват.

Smokini: Кажете нещо за местата, където готвите?

Тай Лопес: Преди седмица, точно преди да се захвана с този проект, бях главният готвач ръководещ кетъринг за Тейлър Суифт на стадиона в Манчестър. Това беше една голяма операция, имахме 20 готвачи и десет миячи, както и много агенции, които никога не бяха преминавали през това. Беше наистина трудно, но го направихме, а храната беше наистина хубава. Удивително е как успяхме да нахраним 350 души като имахме само 3 дни, за да планираме всичко и да поръчаме цялата храна за два дни кетъринг на стадион. Имахме бюфет с много различни салати, секция с най-разнообразни десерти, различни ядки и плодове, шоколади, тарталети. Много е хубаво да се правят големи бюфети с много храна. Ние организирахме и обстановката, като украсихме с много дървета, маси и столове. Залата беше много хубава, като произведение на изкуството.

Smokini: Благодарим Ви, че ни дадохте това интервю. Беше голямо удоволствие за нас да бъдем във вашата компания!

Тай Лопес: Благодаря и на вас, ресторант Smokini! Продължавайте в този дух!