Вкусните десерти за летния сезон в Пловдив

Ефирни кремове, топящи се в устата сладкиши и пайове с плодове, смели комбинации между сирена и сочни плодове, много сладолед… десертите през лятото са толкова разнообразни и вкусни, че никой не може да им устои. Опитайте предлаганите вкусни десерти за летния сезон в новия ресторант в Пловдив - Smokini, в сърцето на града.

Лятото е сезонът, който ни предлага най-голямо разнообразие от свежи, сладки и сочни плодове. Те са не само полезни за здравето, но представляват и идеална съставка за приготвянето на вкусни, лесни и леки десерти… точно такива, каквито ни се иска да вкусим през топлите дни. Почти няма човек, който да не е изкушен да си похапне нещо сладко след основното ястие или просто така с чаша кафе или чаша вино. Сладкиши с плодове, леки кремове, плодови пайове, комбинации между сирена и узрели плодове, сладоледи… всички те са толкова вкусни, че да останеш равнодушен е просто невъзможно.

PbNq48T.jpg

Десертите през летния сезон са изкушаващи с кафето сутрин или с коктейла вечер, но са също и перфектният завършек на една красива и дълга лятна вечер с приятели или любим човек, когато могат да бъдат поднесени след вечеря заедно с аперитив или с чаша изстудено бяло вино или розе. Основното и неустоимо лятно меню, а също и ежедневното обедно меню на Smokini - новия ресторант в Пловдив предлага богато разнообразие от свежи и вкусни десерти. Опитайте ги.

0dytq2Z.jpg

Кои са типичните летни десерти?

Тъй като лятото е доста горещ сезон, никак не сме склонни да увеличим градусите допълнително като включим фурната и заради това много от най-популярните летни десерти не изискват дълго време за приготовление и се правят без нуждата от топлинна обработка. Друга голяма част от летните десерти пък се поднасят дори охладени и даже замразени. Но какъвто и да е начинът им на приготвяне, летните десерти са толкова вкусни, че никога не се задържат дълго.

Нека проверим какви вкусни десерти за летния сезон предлага един от десетте топ ресторанти в Пловдив.

Eq63Mio.jpg

Вкусните десерти за летния сезон на Smokini - хубавият нов ресторант в Пловдив

Лятното меню на Smokini - модерния ресторант в Повдив предлага на гостите си разнообразни, леки и изключително вкусни десерти и напитки. Те са леки и освежават гостите. Базират се на много плодове, леки кремове, сладолед. При приготвянето им се използват сезонни плодове като ягоди и малини, ябълки, круши и пъпеши.

SlCa9ms.jpg

Сладоледите, които се предлагат в ресторанта са различни вкусове като най-предпочитани и често поръчвани са страхотния на вкус шоколад с мента, свеж и сладък сладолед с вкус на дъвка, стратчатела – италиански сладолед, създаден в гр. Бергамо, базиран на италианското сирене fior di latte, с добавени към него шоколадови люспи. За любителите на по-традиционните вкусове, новият ресторант в Пловдив предлага и класическите вкусове на сметанов и шоколадов сладолед.

Изключително интересен и богат вкус предлага специалният нуга сладоледен десерт със смокини, който се превръща в запазена марка на Smokini - иновативния ресторант в Пловдив. Друго приятно и любимо предложение за много гости е бисквитената торта с маскарпоне и шоколад. Сериозна конкуренция и прави и предлагания от шеф готвача лек чийзкейк с боровинки. И трите предложения са включени във вегетарианските ястия в ресторанта.

ice-cream-cone-1274894_1920.jpg

Освен летни десерти, в модерния ресторант се предлагат и различни охлаждащи напитки като цитронада с лимон, свежа мента с лайм, пясно изцедени фрешове от портокал, грейпфрут и лимон.

Кое е подходящото вино за вкусните десерти през лятото?

Една стъпка напред към сладкото удоволствие и пълното задоволство е комбинирането на любим десерт с прекрасно десертно вино. Ако успеем да съчетаем добре вкусния летен десерт, който сме си поръчали, с подходящо вино, това би ни доставило несравнимо удоволствие. Основното правило, което се следва при комбинирането на сладкиши с десертни вина, е виното да бъде по-сладко от храната.

BpAIZbd.jpg

Така например леките и полусухи вина като муската и бордото биха си подхождали най-добре със свежи и непретенциозни плодови вкусове на основата на круши, ябълки или праскови. Има няколко утвърдени комбинации, като крем брюлето и лимонения пудинг съчетани със сотерн. Ако пък искате да си похапнете пудинг с праскови или кайсии, то тогава подходящо съчетание е това със сладко токайско вино. Сладоледът обикновено не се поднася с вино, но се комбинира много добре с плодов ликьор.

По-плътните и богати на вкус десерти като сладоледения десерт нуга със смокини, шоколадовите торти и сладкишът брауни биха си подхождали с по-сладки вина като порто, марсала, малага, както и с различни ликьори. Отлежалите вина са по-тежки и подхождат на сладкиши с ядки.