Фестивал на светлините 2019

Фестивал на светлините гостува за първи път в България за Деня на Европа 2019. 

Ще отбележим празника в два поредни дни - на 9 и 10 май, със светлинно и звуково шоу в Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив.

По време на събитието шест арт инсталации ще пречупят вечно актуалната тема за правото ни на избор през античната история и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града:
- на сградата на Община Пловдив;
- светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина;
- около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“;
- на Античния стадион на Филипопол.

На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на  Европейската столица на културата 2019 ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. 

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. 

За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Организатори са Европейски парламент в България, Европейската комисия в България / European Commission in Bulgaria и Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC. Медиен партньор е Българска Национална Телевизия. БНТ.

Специалното събитие е разработено съвместно с българското студио MP STUDIO, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България www.europarl.bg, както и тук.

Повече за събитието и неговото провеждане може да намерите тук -> Светлинно шоу в Деня на Европа