Седмица на Европейската кухня

Комбинация от вкусни и свежи продукти, приготвени по стари рецепти и с много умение съгласно специални готварски техники, сервирани на гостите с приятна новаторска визия – това ще предложи иновативният ресторант Smokini в Пловдив на своите клиенти през седмицата на Европейската кухня, когато шеф готвачът на ресторанта и неговия екип ще дадат най-доброто от себе си, на което са способни.

Европейската кухня носи прекрасна емоция, която можете да си подарите и е особено ценна когато е поднесена интерпретирана чрез характерния личен почерк на шеф готвача. По време на специалната тематична седмица ценителите на Европейската кухня ще имат шанса да вкусят прекрасни на вкус и вид специалитети и да зарадват себе си със специфично съчетание на познати и непознати вкусове.

Основни характеристики на Европейската кухня

Ястията от Европейската кухня залагат на уникална комбинация от свежи и вкусни продукти, специални готварски техники и приятна визия. Тъй като Европа е известна още като Стария континент и тъй като тук на малка територия има много страни с техните особености, се смята че Европейската кухня е не само най-стара, напреднала и развита, но и най-разнообразна. Разбира се, с откривателството на Христофор Колумб света се променя завинаги и кухнята не само на Европа, но и на Америка се променя, като много продукти се пренасят от новия към стария континент и обратно. Днес модерната Европейска кухня често използва плодове, зеленчуци, месо и подправки, привнесени от Северна и Южна Америка.

Една голяма част от националните ястия на различните страни в Европа използват сходни продукти като например телешко, говеждо и пилешко месо придружено с картофи, моркови и гъби в кухнята на немско езичните страни. В Германия и Австрия наденичките също са на почит, заедно с виенския шницел. Сред известните техни десерти са ябълковия щрудел и тортата Сахер.

Арменската кухня е известна с квасения си хляб, а националното им ястие е на базата на риба и се нарича кутап. В Полша често приготвят задушен шаран и богато ястия с няколко вида месо и зеле, а също гъсти зеленчукови супи като борша и ястия със сметана и мляко. В Белгия често се готвят миди и други морски деликатеси, различни ястия с зеленчуци, а пържените картофи там са издигнати в култ. В Дания приготвят сладкиши с яйчен крем и маслени сладки с канела. Холандската кухня набляга на добре подправените риба и стекове, зеленчуци и ориз, сметана и сирена, супи и салати.

В Грузия приготвят ястие с овнешко месо и много зеленчуци. В Румъния често приготвят чорби и мамалига, ястия с риба и зеленчуци, както и ястия с овнешко месо. В Молдова  правят пилешко месо с бекон, сланина и много зеленчуци на шиш. В Сърбия са големи почитатели на скарата и на месото като цяло. В Унгария ястията са пикантни, с много чушки и други зеленчуци, говеждо, овнешко и свинско месо, сосове, различни колбаси. Десертите са често щрудели – сладки и солени.

Гръцката кухня е известна с лозовите сърми, месото с ориз и зеленчуци , морските дарове и агнешките дреболии. Задължителни в менюто са пресните зеленчуци, маслините, сиренето.

Френската кухня е позната със своите сирена, супи, с вкусния рататуй и с нуга сладоледа със сладко от зелени смокини. Французите често приготвят ястия с дивеч, риба и морски дарове. Порциите са малки, продуктите са с лека термична обработка, с нужните хранителни вещества, но с малко калории.

Италианската кухня е позната с различните видове паста, с лазанята, пиците, тирамисуто, сладоледа. В Северна Италия на почит е ориза със зеленчуци. Салатите, супата минестроне, различните риби и други морски дарове също са на голяма почит.

Испанската кухня залага на студената доматена супа гаспачо, както и на паелаята с морски деликатеси и зеленчуци. Испанците обичат богато подправени ястия с месо, картофи и ориз. За десерт често поднасят чурос – тесто изпържени в силно сгорещено олио, които се поднасят с горещ шоколад. В Португалия често готвят ястия с риба и различни морски дарове, различни супи и ястия със сосове.

Във Великобритания обичат да приготвят супи, както и говеждо и овнешко месо на фурна или на грил. Много популярни са бифтеците, ростбифите и ястията с черен дроб, които обикновено се поднасят с различни сосове. Стридите също с а много популярни тук, както и задушените зеленчуци.

Седмица на Европейската кухня в ресторант Smokini в Пловдив

В седмицата на Европейската кухня, новият ресторант Smokini в Пловдив ще предложи на гостите си да опитат специално подбрани ястия, приготвени от шеф готвача на ресторанта. Менюто ще включва салати, стартери, специално подготвен и изпечен хляб, няколко основни ястия, и разбира се – десерти.

Салатите, от които ще могат да избират гостите на ресторант Smokini в Пловдив, са две. Изборът е между богат микс от зелени салати с морски дарове и френска салата с листен микс, пъдпъдъчи яйца и дресинг. Стартерите, от които ще могат да избират гостите, са също два. Единият е патешко магре с карамелизирани плодове върху сметаново-боровинкова тинктура, опушен с бъчви от Джак Даниелс. Вторият е телешко карпачо със сотирани манатарки и рукола, който е поръсен с марсала сос и кедрови ядки.

Основните ястия са представени от филе с токачка, положено върху канапе от шафраново ризото с аспержи и полято с трюфел есенция, както и от телешко филе, шпиковано с мус от гъши пастет и гарнирано с картофки уеджис, полято с основен сос, френч рак и спаначено суфле.

Гостите ще могат да си похапнат и от специално изпечен хляб – това ще са два вида фокача, предложена от шеф готвача и екипа му. Изборът е между  фокача с горгонзола и пармезан и фокача със семена и маслини.

В седмицата на Европейската кухня новият ресторант Smokini в Пловдив ще продължи да предлага и обедно меню с допълнителни специалитети от Европа за радост на посетителите на това чудно и иновативно място за хранене.

Продукти, на които залага Европейската кухня

Някои от ястията в Европейската кухня често залагат на специални продукти, които не могат да се намерят във всеки магазин, а и обикновено не присъстват на масата и в ежедневното ни меню. Такава е токачката и нейното вкусно месо. За 2017 година например, наличното месо от токачка в България с което може да се готви е само 18 кг.

Друг, използван в Европейската кухня продукт, е трюфелът, който е най-скъпата гъба в света. До този момент никой не е успял да култивира тази гъба, която може да се намери само в определен сезон в годината в гората, като се търси чрез специална порода прасета.

В групата на специалните продукти от Европейската кухня е и шафрана, който е най-скъпата подправка в света. Трябва да споменем и френч рака – това е агнешки рак, при който се приготвя и поднася цялото бон филе на агнешкото котлетче, заедно с костта. Приятен за похапване е и класическия италиански хляб фокача, който може да се поднесе с авторски щрих. Друга съставка, която шеф готвачите използват когато поднасят ястия от Европейската кухня е младото италианско вино Марсала, с което правят специален Марсала сос, който се използва само за приготвяне на гъши пастет.