Седмица на италианската кухня в Smokini

Ароматна, разнообразна и изключително вкусна, изкусителната италианска кухня отдавна е прехвърлила границите на Апенинския полуостров и е любима на много хора по света. В седмицата на италианската кухня, Smokini - новият ресторант в Пловдив ще ни накара да се потопим в най-прекрасните вкусове от тази прекрасна слънчева страна.

Италианската кухня е една от водещите Средиземноморски кухни и сега ще бъде представена в хубавия нов ресторант в Пловдив.. Тя е национална кухня която се е развивала и обогатявала с векове и която отдавна е прехвърлила границите на страната. Днес хора от цял свят с удоволствие похапват специалитети от италианската кухня, които обикновено се приготвят лесно и със свежи продукти и сега ще могат да се пробват в ресторанта в Пловдив. Съставките, които се използват в тези ястията варират според района, създавайки истински букет от специфични регионални ястия. Традиционно и неотменно обаче, сиренето и виното остават важна част от кухнята във всички райони на страната от Апенинския полуостров. Нека научим повече за италианската кухня, преди да се отправим към ресторанта в Пловдив.

Италианската кухня през вековете

За вкусната италианска кухня и нейните сезонни и висококачествени съставки и натурален вкус е писана поема още през IV век пр. н.е., автор на която е древногръцкия поет Аркестрату, който по това време живеел в Сицилия. Няколко века по-късно нещо сериозно се е объркало, тъй като в I век след н.е, в книгата на Апиций „За готварското изкуство“ всички рецепти залагали на много билки и подправки, които прикривали изначалния вкус на съставките.

В годините, които последвали обаче, римляните наели пекари от Древна Гърция, които да приготвят хляба им и поръчвали на сицилианците да им доставят свежо сирене. Те самите пък си произвеждали артишок и масло. Като първа и най-истинска италианска кухня обаче се приема кухнята на Сицилия, където са били положени вървите кулинарни традиции от атиняните.

Няколко века по-късно арабите нахлули в Сицилия и донесли със себе си бадемите, спанака и спагетите, а последните станали доста популярни през 12 век. По това време норманите донесли солената риба треска, сушената риба без сол и касеролите. И така през вековете, кухнята на Италия се променяла и обогатявала, някои от регионалните ястия се превърнали в национални, а част от тях така се харесали и на останалата част от света, че днес всеки обожава италианската кухня и си приготвя ястия макар и да е на хиляди километри от Италия.

Да видим какво ни е подготвил ресторанта в Пловдив през седмицата на италианската кухня?

Седмица на Италианската кухня в Smokini - новият ресторант в Пловдив

В специалната седмица на италианската кухня, иновативният ресторант в Пловдив е подготвил разнообразно и богато меню, което да донесе на клиентите атмосферата на тази красива страна, в която животът е не само прекрасен, но и вкусен.

Салатите, с които могат да започнат гостите на ресторанта в Пловдив са Панцанела и Тоскана. Салата Тоскана се приготвя с домати, свежи краставици, чери домати маслини, като е овкусена с дресинг от риган, зехтин, балсамов оцет, малко сол.

Салата Панцанела се приготвя от пресни зеленчуци, крутони и дресинг и е изключително полезна и засищаща. В нея има комбинация от печена чушка, домати, лук, пресен босилек, зехтин, сол и крутони (приготвени в дресинга). В самия дресинг има чесън, балсамов оцет и зехтин, малко сол.

Стартерите в специалното меню на ресторанта в Пловдив са също два, но изборът между тях е доста труден. Това са лазаня от тиквички и домати конкасе и канелони със спанак и рикота, запечени с моцарела. Но изкушенията не свършват до тук. В менюто са планирани и по два вида ризото и паста. Изборът на ризото се свежда до ризото с патешко конфи и ризото с патешко магре. Гостите могат да опитат Паста Арабиата или пък паста от спанак с маскарпоне и сирене.

Десертът, предложен в седмицата на италианската кухня в ресторанта в Пловдив е класическо тирамису, направено с бишкоти, маскарпоне, ликьор Калуа и кафе.

Изкушени от тези вкусни ястия, които ще властват в седмицата на италианската кухня в хубавия ресторант в Пловдив - Smokini и ще присъстват и в обедното му меню,  нека научим повече за богатството на италианската кухня…

Различните кулинарни райони на Италия

Италианската кухня е съвкупност от кухнята на няколко региона, като най-известните и характерните местни кухни са тези на Сицилия и Тоскана, на Фриули-Венеция и Емилия-Романа,  на Трентино-Южен Тирол и Ломбардия, на Вале д'Аоста и Пиемонте, на Лигурия и Умбрия, на Лацио, на Абруцо и Кампания, на Калабрия и на Сардиния. През вековете италианската кухня се е поделяла също на кухня на висшето общество и кухня на простолюдието. Но днес тя е една и се отличава с използване основно на свежи продукти в лесни за приготвяне комбинации и пестеливо използване на подправките. Така е представена и в ресторанта в Пловдив.

Страната е известна с произвеждането на сирена като пармиджано и моцарела, маскарпоне и горгондзола, както и с вкусно прошуто от Парма и зехтин. Съставките използвани в приготвянето на ястията варират според региона, но сиренето, виното и кафето са останали неизменна част от тази кухня и от културната традиция на Италия. Ето какво предлагат различните региони:

Сицилия – в кухнята на този район, богат на руйно вино, се усеща влиянието на древните гърци и римляни. Предпочитани тук са сладко-киселите вкусове, цитрусите и привнесените от арабите ориз, шафран, пъпеши, карамфил, канела. Влияние оказват и испанците, които донасят от Новия свят доматите и царевицата, картофите и какаото. В кухнята на Сицилия се ползват още риба тон и сепия, риба меч и много други морски храни. В Сицилия, а също и в Сардиния, може да се опита ботарга – осолен хайвер от риба тон, риба меч или морски кефал, която се стърже върху лингуини или се слага върху прясно изпечен и намазан с масло хляб. Малко по-нагоре, в Южна Италия и по-скоро в Неапол, е и родното място на пицата.

Тоскана – кухнята на Тоскана опиянява със своята простота и уникален вкус. Тя се отличава с използването на много свежи зеленчуци и пресни сезонни плодове, сирене и хляб, варива, маслини и зехтин. Най-популярното ястие тук е флорентинския стек, който се приготвя от говеждото месо, което идва от долината Чиана. Разбира се, не трябва да се забравя и прошутото от Тоскана, което е много популярно и изключително вкусно и може да се пробва в Smokini - новият ресторант в Пловдив.

Фриули-Венеция Джулия - в ястията от този регион се усеща влиянието на унгарската, австрийската, словенската и хърватската кухни и можете лесно да си поръчате биренки и щрудел. От този район идва известната шунка Сан Даниеле дел Фриули, бекона Карния и сиренето Монтасио. Тук се приготвя и полентата – ястия от царевично брашно, което се поднася със сирене, кренвирши, месо или риба. Тортелините, ястията с ориз и свинско също са на почит. Друго характерно за района ястие е Биголи - това са груби на вид и кухи спагети направени от елда и патеши яйца, които се поднасят със сос от зеленчуци и сухо червено вино, печена дива патица и поръсени с пармезан.

Емилия – Романа е района на Рим и Болоня, като най-известните ястия тук са яйчената паста и тортелините, талиателите и лазанята. Видовете паста в този район на Италия са толкова много и толкова разнообразни, че не се наемаме да ги изброим. Сред известните ястия от региона са тортелините ен бродо, които се поднасят със сос от сметана, домашен пилешки бульон и пармезан. Разбира се, тук има и много ястия на основата на риба, свинско и агнешко месо, както и разнообразни колбаси и шунки. Трябва да отбележим също, че така обичания от нас балсамов оцет произхожда от романтичните малки градчета в района - Модена и Реджо Емилия.

Разбира се, не бива да забравяме още спецификите на Неаполитанската, Ломбардската, Сардинската и Пиемонтската кухня. За да бъде разнообразието още по-пълно, трябва да отбележим, че италианската кухня се поделя и на сезони, но във всички тях се използват свежи продукти, които са характерни за съответното време през годината.

Както ще се уверите от седмицата на италианската кухня в новия ресторант в Пловдив, ястията са толкова разнообразни и така вкусни, че всяко хранене се превръща в истински пир. Италианците започват с антипасти, за да преминат през топъл или студен апетайзър, примо или предястие, топло ястие като супа или ризото, секондо или ястие от риба или месо, конторно което е салата или зеленчуци, за да завърши със сладък десерт известен с общото название долче, чаша ароматно еспресо и диджестив като ликьор или грапа. В Италия основното хранене е вечерта, когато бавно и с наслада местните хора често си угаждат с предястие, две основни ястия и вкусен десерт. Това можете да направите и вие в атрактивния рестрант в Пловдив.

Популярни ястия от Италианската кухня

Ястията от италианската кухня са много обичани и популярни и именно затова им е отделена цяла седмица в ресторанта в Пловдив. В тяхната основа обикновено е тестото, свежите зеленчуци и билки, сирената и зехтина. Нека видим кои са най-популярните сред тях:

Салатите – специфичното при салатите в Италианската кухня е използването на брускети или кротони, както и меки и полумеки сирена като скаморца и моцарела. А най-често използваните зеленчуци са домати и чери домати, тиквички и селари. Традиционната италианска салата е Капрезе, приготвяна от огрени от слънцето домати и моцарела, овкусени с пресен босилек и зехтин.

Ястия - ястията със зеленчуци са на особена почит в Италия както и в ресторанта ни в Пловдив, като се ползват като съставки в пълнежа на паста, като гарнитура в основни ястия и в различни предястия. Най-често използвани са тиквичките, но също и патладжана, артишока, спанака.

В италианската кухня често се приготвят и ястия с морски дарове, с ориз, пилешко и телешко месо, което се пече или задушава. Често месото, и по-специално гърдите на патешкото (патешко магре), се приготвя конфи до 74 градуса. Супите също са на почит, а най-известната им е минестроне, която е богата на зеленчуци и много гъста. Използваните подправки са главно риган, босилек, градински чай и магданоз, но всички те са в умерени количества. Отлично предястие са ньоките, базирани на картофи или с комбинация от спанак и царевично брашно.

Пастата – пастата в Италия бива най-разнообразна по форма и вкус, като се приготвя в най-различни варианти. Можете да избирате между спагети и маккерони, вемичелли и капелини, букатини и още много други видове. В допълнение има и най-различни видове юфка сред които талиолини и фетучини, талиатели и тренете, лингуини и пицокери, равиоли и тортелини, канелони и равиоли и още безкрайно много видове. Пастата и юфката се поднася с различни сосове и с настъргано сирене, което може да бъде пармезан, грана, фонтина, горгондзола и пекорино. Южна Италия е известна и с така наречената карнавална лазаня, която се приготвя с извара и моцарела, суджук и яйце. Попитайте за предлаганата паста в елегантния нов ресторант в Пловдив.

Пицата – да си похапнете пица в Италия е истинска наслада, особено ако сте в Неапол, родното място на тази вкусна храна. Най-известната пица от този район се приготвя с домати и сирене, сардини и подправки. Оригиналните италиански пици обикновено са само с няколко основни съставки и не са така отрупани, както често ни ги предлагат в България. Вкусът им обаче е неповторим.

Сосове – италианските готвачи са ненадминати в сосовете, които придават финес на всяко ястие. Най-известните сосове от италианската кухня са Болонезе и песто, но също сос Вонголе (към ястията с морски дарове) и сос Пицайола (основно към пиците, но не само).

Десерти – десертите носят истинска гордост на италианците. Тяхна запазена марка е сочното тирамису, захаросаните плодове и ядки, както и сладоледа известен като джелато, който може да бъде намерен в най-различни разновидности. Джелатото има по-плътна текстура и по-малко мазнини. Не трябва да пропускаме и канолите – това е сицилиански десерт, който прилича на завита хрупкава гофрета, пълна с крем от маскарпоне, шоколадов сироп, десертно вино Марсала и ванилия.

Вино – да пиеш вино в Италия или да се поглезиш с италианско вино където и да си по света е истински празник за душата и сетивата. Вино се отглежда почти във всички райони на страната (за които ще разкажем по-долу) и е известно с неговия неповторим вкус. Освен италианското Кианти и всички други сортове вино, страната произвежда вермут и аперитиви, ликьори и пенливи вина, а също грапа – произвежданата в Италия гроздова ракия. Разледайте винената листа на ресторанта ни в Пловдив, за да изберете подходящото италианско вино за вашата вечеря.

Кафе – кафето в Италия е истинско предизвикателство за сетивата, а пиенето му е превърнато в ритуал. В Северна Италия вечер на почит е коретто – това е ароматно кафе с добавка от алкохол, а в Южна Италия предпочитат късото кафе със захар. В ресторанта в Пловдив също се поднася силно италианско кафе, което можете да опитате.

Разнообразието на италианските вина

Ястията от италианската кухня биха изгубили нещо от очарованието си, ако не се консумират с чаша хубаво италианско вино. Още древните елини наричали Италия „земя на виното“ и тя наистина е дълбоко свързана с отглеждането на лозя и с лозарството, като произвежда около 60 милиарда хектолитъра от над 300 сорта грозде, което е повече от производството на всяка друга страна по света.

И при винопроизводството Италия се разделя на райони. В северозападната част са червените вина от района на Пиемонт, които са с богат аромат. Истинско изкушение е червеното Бароло – кралят на виното. Североизточна Италия е известна с производството на розе и бяло вино. От Централна Италия идват прочутите вина от района на Тоскана като Кианти, Канайоло и Санджовезе. Най-известни обаче са вината от Южна Италия и най-вече Сицилия, където природните условия и слънчевите дни са най-добри. В областта Пулия, например, се произвежда най-голямо количество вино в сравнение с всички други райони в страната. От тук произлиза и ликьорното вино Марсала, което често се използва в приготвянето на десерти.

Наслада от живота

Храната и виното в Италия са част от културата на страната. Те не само ни засищат, но разказват истории, карат ни да се отпуснем и насладим на хубавия живот. Това цели и новия ресторант в Пловдив, предлагайки на гостите си подбрано меню в специална седмица на италианската кухня.