Седмици на Средиземноморската кухня

Средиземноморската кухня изкушава сетивата ни с деликатни подправки, свежи и леки съставки и прекрасен аромат. Приготвени с пресни продукти, зехтин и много любов, ястията от специалната седмица на Средиземноморската кухня ви очакват в Smokini - новият ресторант в Пловдив.

Базирана на леки и свежи продукти, Средиземноморската кухня изкушава сетивата ни със своя приятен аромат, деликатни подправки, голямо разнообразие на съставки и различни вариации на ястията. Любима на много хора, тази кухня е изключително здравословна, и става все по-популярна поради факта че жителите от Средиземноморския район се славят с дълголетието си. Тя съчетава в себе си кухните на всички над двадесет страни с излаз на Средиземно море, всяка със своите собствени кулинарни обичаи. Smokini - иновативният ресторант в Пловдив съвсем скоро ще предложи разнообразни тематични седмици на гостите си, едната от които ще бъде седмица на Средиземноморската кухня.

Основите на Средиземноморската кухня

Често наричана кухнята на селото и кухнята на бедняците, Средиземноморската кухня се отличава с натуралност и простота на приготвяните ястия при които съставките запазват качествата и вкуса си. Готвенето е кратко, с много подправки като босилек и риган, рукола, анасонови вкусове и аромати, и разбира се с вкусен зехтин. В нейната основа е използването на много свежи зеленчуци и плодове, чесън и разнообразни билки, както и прясна риба и други морски дарове. Сред другите основни съставки, които се използват в ястията са различни сирена, маслини, ориз, макарони.

Храната в Средиземноморската кухня се маринова и овкусява със зехтин, октоподите се варят, а морските дарове се почистват старателно, за да бъдат годни за консумация. Най-скъпият продукт, който се използва в приготвянето на тези ястия е шафрана, който е и най-скъпата подправка в цял свят.

Салатите са огромни, често поднасяни с различни видове току що изпечен топъл хляб. Когато се използва месо в ястията от Средиземноморската кухня, то обикновено се приготвя на скара и без мазнина. Повечето разновидности на бялото, на розето и на червеното вино се съчетават перфектно с ястията от кухнята на Средиземноморието. Най-предпочитано обаче си остава червеното вино, именно поради наличието на танини и антиоксиданти, които имат благотворно влияние върху здравето. Разбира се, ястията от Средиземноморието често се поднасят и предпочитат с охладено узо, анасонови напитки и бяло вино.

Типичните Средиземноморски ястия

Какви ястия можем да очакваме в модерния ресторант в Пловдив по време на специалната седмица?

Всички ястия от Средиземноморието носят истинска наслада, тъй като се приготвят с пресни зеленчуци, с риба, сирена, маслини, хрупкав хляб и много зехтин. Няколко от тях обаче са изключително популярни като брускетата – препечена филийка хляб полята със зехтин и гарнирана по различен начин - с домати с босилек, моцарела или чеснова паста, прошуто и зеленчуци. Друго популярно ястие е прясната паста подправена с морски дарове или сирена, с зеленчуци и песто. Много предпочитани са и всички ястия с тиквички и патладжан, подправени с много зехтин, чесън и лимон.

Типични и безкрайно вкусни са и следните ястия от Средиземноморската кухня – гръцка салата със сирене фета, салата Капрезе, лазаня и талиатели, паеля и различни морски дарове като калмари, миди и риба. Десертите са въздушни и леки като крем брюле и тирамису, ябълков пай, десерти със смокини и т.н.

Седмици на Средиземноморската кухня на Smokini - новият ресторант на Пловдив

Специално за своите гости, модерният нов ресторант в Пловдив Smokini подготвя редица тематични вечери, в които ще представи изкушаващи с вкуса си ястия. По време на седмиците на Средиземноморската кухня, посетителите на хубавия и актуален ресторант в Пловдив ще могат да опитат няколко специфични блюда с богат аромат.

В специално изготвеното меню на ресторанта са включени салати и стартери, няколко основни ястия и десерти. Салатите, от които ще могат да избират гостите през специалната Средиземноморска седмица са салата с риба тон, която включва свеж листен микс и комбинация от чери домати, с царевица, риба тон и пресен лук; както и, свежа салата с глазирани скариди и бейби октоподчета, която ще е на основа от свеж листен микс и папарделя от краставица, чери домати, богато овкусени с пикорино романо и цитрусов дресинг.

Ако вече преглъщате, то можете да изберете и от трите вида стартери в специалното меню в ресторанта в Пловдив. Октоподът по средиземноморски се приготвя на грил, като се гарнира със салата от капери, чери домати и лилав лук. Тигровите скариди с териаки се поднасят глазирани, с мус от двуцветен боб с джинджър и фламбирани с порто. Калмарите Ала Панча са гарнирани с песто, лимонена пяна и листен микс.

Има две подбрани основни ястия от Средиземноморската кухня, които ще се предлагат в ресторанта в Пловдив. Можете да изберете жълтоперест тон, поръсен с шарен сусам и поднесен с портокалов дресинг, с гарнитура от свежа салата и лимонена пяна. Добър избор е и котлет от риба меч с крем от пикантен грах в съчетание с медено-лимонена глазура.

Обедното меню в хубавия ресторант в Пловдив по време на специалните кулинарни седмици също ще бъде съобразено с тематичната кухня. Затова можем да очакваме и други Средиземноморски ястия.

Средиземноморската диета

Тази специална диета се слави не само като здравословна, но и като носеща дълголетие. Тя се препоръчва за хората с високи нива на кръвното и на холестерола. Диетата или по-правилно Средиземноморския начин на хранене се състои от много зеленчуци и плодове, много риба, до 4 яйца на седмица, мляко и млечни продукти, ядки и зехтин. Десерта се състои от пресни сезонни плодове. Консумира се много вода, избягват се газираните напитки. Една или две чаши вино на ден са позволени.

Благодарение на голямото количество минерали, витамини и антиоксиданти, тази диета помага в стремежа за намаляване на теглото, поддържа тонуса добър и има изключително хубав ефект върху целия организъм, увеличава устойчивостта към хронични и депресивни състояния и удължава живота. Диетата намалява също нивата на лошия холестерол, пази ни от диабет, намалява риска от заболяване от Алцхаймер и Парконсон. Тя трябва да се съчетава с ежедневни упражнения за цялото тяло.

Подарете си прекрасно изживяване

Ако живеете в града или имате път натам, посетете този ресторант в Пловдив. Попаднете ли на някоя от тематичните седмици, ще бъдете очаровани. Ако пък изборът е от основното меню на този модерен нов ресторант в Пловдив, то изживяването ще надмине очакванията ви.